Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 09 Kasım 2024 20:35 Beşir Ayvazoğlu biyografileri çok keyif aldıklarımdan. Namık Kemal hakkında yazılanı görür görmez alt başlığını bile görmeden hemen almışım.
Namık Kemal hakkında Cumhuriyet Devri'nde kopan fırtınaların bir dökümü adeta, Namık Kemal'in Cumhuriyet'le imtihanı başlığıyla içerik de özetlenmiş aslında. Hamdullah Suphi'nin yeni yapılan Türk Ocağı binasını ziyarete gelen Gazi Paşa ile yaşadığı tatsız diyalogla başlayan bir serüven aslında bizim geçmişin komle özeti gibi, ideolojilerden azade tutamıyoruz ölüleri bile.
Devrinin şairini devrinin şartlarıyla değerlendirmemek hakkını kendinde görenlerin ve ona hakkını teslim etmeye çalışırken adeta yarı ilah bir Yunan heykeli sıfatı yükleyenler aynı hatayı yaparlar.
Yazdığı Hürriyet, Vatan temalı muazzam şiirlerin verdiği onca eserin ve toparlanan mektupları makaleleriyle kırk sekiz yıllık kısacık hayatını muazzam bir bereketle geçiren Namık Kemal hiç bir şey yapmamışsa da Renan Müdafaanâme'sini yazmıştır ve bu da onun büyüklüğüne kanıttır.
Necip Fazıl'dan Halide Edip'e oğlu Ali Ekrem'den putları yıkmaya çalışan Nazım Himet'e, Peyami Safa'dan Tanpınar'a ve adındaki Kemal'de hatrı olduğu Yahya Kemal, Ali Kemal'deki Namık Kemal yansımalarını ve paylaşılamayan kozlara rahmetli şairin nasıl malzeme edilişini özetleyen bir kitaptı. Benim gibi satırarası edebiyat dedikodusu severseniz,mutlaka okunası.
Ayrıca bize Yeni Edebiyat'ı anlatırken eserleri şahısların özel hayatından ayrı tutmadan anlatan ve çokca sevdiren "M. Kayahan Özgül " efsanesinden alıntılar da sonsözü tamamlayıcı nitelikteydi.