2024 147. kitabı
Çcukluğum / Cengiz Aytmatov Çevirmen: Fatma & Serdar Arıkan Büyük usta Cengiz Aytmatov‘un dilinden çocukluğunu ve ilk gençlik anlarını dinlemeye ne dersiniz? Tarihe, düşünceye, bilime ve sanata yön veren insanların yaşam öyküleri yaşadıkları dönemin siyasi ve toplumsal olaylarına ayna tutarken bir yandan da o anılara misafir olmak okura eşsiz bir deneyim sunar. “Çocukluğum”da Aytmatov anıları ile birlikte Cemile, Elveda Gülsarı, Gün Olur Asra Bedel ve İlk Öğretmen gibi birçok eserinin çıkış noktasına ve eserlerin prototiplerine de fotoğrafları ile birlikte değiniyor. Maquez, Gorki ve daha birçok edebiyat ustasında olduğu gibi Aytmatov’un da kişiliğinin gelişimine bir büyükanne imzasını atıyor. Ayimkan Nine gerçekten büyük bir bilge. Ayrıca ilk kez haberdar olduğum Aytmatov şiirleri kitabın sürprizi oldu. Son olarak da eserin ortaya çıkışında yazar ve çevirmen Fredrich Hitzer’in rolüne değinmek isterim. Bir Almanya yolculuğunda Hitzer Aytmatov’u çocukluğu ile ilgili anıları yâd etmeye davet eder ve iki saat boyunca da onun anlattıklarını bir diktafona kaydeder. Aytmatov kayıtları dinledikten sonra Fredrih’ten onları kağıda dökmesini rica eder. Ve kısa bir zaman içerisinde de anılar yayımlanır. Bugün bunca emek ve yaşanmışlığın ürünün olan eser Betül haskalaycı 🩵baskısıyla biz okurlarla buluşuyor. “Çocukluğum” bir iyi ki #alıntılarım “Benim gençliğimde, savaşın en zor yıllarında bile insanlar insanlıklarını kaybetmediler, dürüsttüler. Şimdi ise birbirlerini boş yere anlamsızca öldürüyorlar…” “İnsanın iç dünyası dipsiz bir kuyudur.” “İnsanın anavatanı çocukluğudur.” #tavsiye #cengizaytmatov #çocukluğum #otobiyografikanlatı #ketebeyayınları #anı
ÇocukluğumCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınevi · 2024202 okunma