Bu Ülke, Cemil Meriç'in en bilinen eserlerinden biridir. Meriç, bu kitapta Türkiye'nin sosyal, kültürel ve politik yapısını derinlemesine irdeler. Türkiye'nin tarihsel, kültürel ve ideolojik kırılmalarını anlamak isteyenler için önemli bir kaynaktır. Yazar, toplumun geçirdiği dönüşüm süreçlerini ve bu süreçlerin insan ruhundaki izlerini ele alırken, Türk toplumunun Batı ile olan ilişkisini de sorgular. Meriç, bu eserinde toplumsal yapıyı eleştirirken, entelektüel bir bakış açısıyla bir takım radikal düşünceler ortaya koyar.
Kitap, daha çok Batı'nın etkisiyle şekillenen Türk toplumunun, kendi kültürel kimliğini bulma çabalarını ve bu çabaların karşılaştığı zorlukları anlatan derin bir eleştiridir. Meriç'in kendine has dili ve derin tahlilleri, Bu Ülke'yi yalnızca bir toplumsal analiz değil, aynı zamanda bireysel bir sorgulama olarak da okunmasına olanak tanır.
Cemil Meriç, özellikle bu eserinde, Türk düşün dünyasında Batı'nın etkilerini ve Batı'dan alınan kültürel unsurların yerel toplumsal yapıyı nasıl dönüştürdüğünü tartışırken, ülkenin geleceğiyle ilgili önemli uyarılarda bulunur. Bu Ülke, yalnızca 20. yüzyıl Türk düşüncesini değil, aynı zamanda Türk toplumunun evrimine dair önemli ipuçları sunar.