2024 349. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2024 12:12
Kitap; konuyu işleyiş ve anlatım bakımından çok güzel. Değinilen konulara en küçük bir itirazım yok. Öte yandan bakanlık yapmış bir eğitimci olarak bu güzel tespitlerle pratik uygulamalara baktığımda hiç başarılı bulduğum birisi değil. Aklıma bozgun diye çok güzel anlatılmış tespitlerle dolu bir kitap yazmış komutan geldi. Kendisi bu kitabı yazdıktan sonra ordusu büyük bir bozguna uğramıştı. Bazen birşey hakkında çok şeyi bilmek bizi başarılı yapmıyor sanırım... Bildiklerimizi hayatta ne kadar başarılı uyguladığımızla ölçülebiliyor... Eğitimci değilim ama B. Russel'ın tespitleri üzerine üstün nitelikli çocukların eğitimine dair bir anlatım vardı. Aklıma bizdeki üstün nitelikli çocuklar için hazırlanan proje okullar geldi. Öte yandan ortaokul mezunu ama okuma-yazma bilmeyen insan da gördüm... Dil eğitimi ile ilgili bir anlatım daha vardı.. Bizim zamanımızda (bu ifade biraz yadırganabilir belki) Anadolu liselerinden mezun olan bir öğrenci yurtdışında bıraksanız dil becerisiyle hayatta kalırdı. Şimdinin bir çok yabancı dil öğretmeni o dönemin Anadolu liselerinden mezundur. Şimdi ise birkaç özel okul dışında bu özellikte okul yok desem yalan olmaz. Eğitim sorunlarının tarafları var. Burda eğitimcinin, ailelerin ve sistemin paylaşması gereken sorumluluklar olduğunu düşünüyorum. Biz hep ötekini suçlamayı daha kolay buluyoruz. Ama en başta yönetimin bunun daha akılcı,uygulanabilir ve başarı oranını artıran bir sistemi bulması gerektiği düşüncesindeyim. Tek tip insan yaratmak diyerek geçmiş dönemi eleştirmek, üniter bir toplum inşasında gelecek nesillere fayda sağlamaz. Fırsat eşitliği, süper zeka veya yeteneksiz,vs.. herşeyi düşünerek eğitim sistemi veya okulların düzenlenmesi gerektiğine inananlardanım. Neyse bu konu çok tartışmalı bir konu ve çok şey söylenir. Çevremde; maddi olarak yeten vizyon sahibi insanların çocuklarını da özel planlamalar eşliğinde proje okullarda eğitim almasını sağladığını görüyorum. Nihayetinde biz büyürken bize imkan sunan ailelerimiz vizyonları kadar eşlik ettiler bize.
Kırk Kere SöyledimZiya Selçuk · Kronik Kitap · 20221,932 okunma