2024 32. kitabı
Ömrümden Uzun İdeallerim Var Kitap biyografi türünde yazılmış bir yaşam öyküsüdür. Suna Kıraç, babası Vehbi Koç'un yönlendirmesiyle kendini iş dünyasında bulur. Kızı İpek ve eşi İnan Bey ile yaşam mücadelesine katılır. Şirketin işleri ile kendi özel hayatını birbirine karıştırır zaman zaman Suna Kıraç.. Hatta kızı İpek' e göre, annesi kendine hayatı öğreten "patron" kendisi de onun "işçisi"dir, öyle gelir. Arçelik, beyaz eşya, elektrikli makinalar şirketin göz bebeği.. Satışları arttırmak için sanatçılar davet ediliyor. Arızalanan makinalar için teknik servisler, pazarlamak için bayilikler kuruluyor. Ayrıca Suna Kıraç, Koç yöneticilerinin sivil toplum örgütlerinde görev almalarını, sorumluluk üstlenmelerini önemsiyor. TEGV'i (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) kuruyor. İhtiyacı olan öğrencilere eğitim, sosyal hizmet imkanlarından yararlanmaları için toplanan bağışlarla burs veriyor. Üniversite açmak isteniyor. Bürokratik süreçler baş gösteriyor. Annesi Sadberk Hanım'ın müzayedelerde topladığı eserler için Antalya'da bir müze ve çocukların yetişmesi için oyun parkları kuruluyor. Nihayetinde Koç Topluluğu vakıflar, okullar, müzeler aracılığıyla kolektif çalışma bilinci oluşturarak topluma katkı sağlamaya çalışıyor. ### Okur'un Sözü.. Kitapta yazılanlardan okuduğum kadarıyla Vehbi Koç çok tutumlu biriymiş. Kendisinın buz dolabı fabrikası olmasına rağmen, yazın yazlık evine geçtiğinde kışlık evindeki buz dolabını yazlık evine taşıtırmış. Oysa istese kendi fabrikasından istediği buzdolabını yazlık evi için de alabilir, ama o almıyor, kışlık evindeki buzdolabını taşıtıyor. Olayı öğrenen yakın çevresi durumu ele alıp, Vehbi Koç'un yazlık evine yeni bir buzdolabı gönderiyor. Ve onu, "Bu duyularsa biz buzdolabı satamayız" diye ikna etmeye çalışıyor. Aslında Vehbi Koç'un bu davranışına şaşırmamak lazım. Onların zamanında yokluk varmış. Ama ne mutlu ki, ölmeden önce tüm zorluklara rağmen arkasında büyük bir topluluk ve ülkemizin kalkınması - küresel ölçekte yer edinebilmesi- için aile üyelerini, çevresini yetiştirmiş. O zamanın algısıyla "kız çocukları okumaz" dememiş, kız çocuklarını okutmuş, yurt dışında yüksek tahsiller verdirmiş. Kitabı okumayı bitirdiğimde, Vehbi Koç'un öldüğünde bile rahat bırakılmadığını öğrendim. Mezarlıktan naaşı çalınmış. Sözüm ona bu zeki adamın aklı nasıl çalışıyor, diye incelemek için.. Polis ekipleri ve güvenlik güçlerinin aramaları sonucunda çok şükür naaş bulunmuş. Aile üyeleri de kabristanda rahat bir soluk almışlar. Vesselam.. Büyük adam olmak var, Değerli Dostlar.. ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okur
Gizemli yazar
Ömrümden Uzun İdeallerim Var!Suna Kıraç · Suna - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü · 2006457 okunma
2.248 Gösterim