Feminizm bu mu?
2024 45. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 20:00
Spoiler içerir! İncelemeye nasıl başlamam gerektiğinden emin değilim çünkü cidden bahsedilecek çok fazla şey var. Tabii ki çoğu da olumluz yorumlar olduğundan kitabın olumlu yanlarından -iki tane falan- bahsedeceğim öncelikle. Kadın cinayetlerine ve bunun üstünün ne kadar kolay örtüldüğüne ciddi bir farkındalık yaratmaya çalışmıştı kitap, bunu yapma yönü her ne kadar sorgulanmaya açık olsa da. Başkarakter Kitty de bu tecavüzcü, kadınlara şiddet uygulayan erkekleri çeşitli yollarla öldürüyor. Ana konu bu kadar, evet. Kısa ve net. Kötü yanlarına geldiğimizde konudan önce çeviri kısmına değinmek istiyorum. Bazı terimler bilerek Türkçeye çevrilmemişti ki bunu anlıyorum da ama hiçbir not da bulunmadan bırakılan çok fazla kısım vardı. Kelimeler İngilizce argosu olduğu için de İngilizce anlamından çıkarım yapmak oldukça zordu. Şimdi asıl can alıcı kısım olan konu hakkındaki eleştirilere geçiyorum. Kitty onca insanı öldürüp nasıl cidden hiçbir şekilde delil bırakmaz? Evet, delilleri silmesi gibi noktalara değinilmişti ama cidden bu kadar mı gizledi? Girdiği evlerde kimse mi yerde saçını bulmadı, evin-barın kamerası o sırada kapalıymış hadi, peki sokaktaki tüm kameralar nasıl kapatıldı? Belki fazla irdeleyip mantık arıyorum ama fantastik kitaplar bile daha gerçekçi bu kısımda. Aslında kitap boyunca asıl düşündüğüm kısım farklıydı. Bu insan demeye bin şahit lazım erkekleri öldürmek bize, halka düşen bir şey mi olmalı? Bir cinayeti kötü birine karşı işlendiği için maruz mu görmeliyiz? Adalet sokakta diye sık sık söyleriz ama bu kitap bana çok fazla düşündürdü. Meşru müdafaa ile birini öldürme durumunda tabii ki her şey anın kargaşasıyla gerçekleşmiş oluyor ama keklik avlar gibi tecavüzcü peşine düşmek mantıklı mı? Bu konuda mitap boyunca çok düşündüm ama tam bir sonuca asla varamadım. Hukuktan cevap bulamayınca kendi hukukumuzu oluşturmamız doğru mu yoksa yanlış mı? Cevabı birçok farklı yönden düşünülmeye ve tartışılmaya açık bir soru. Kitabın sonunda Han, Kitty'nin sapığı çıktığında sanırım ters köşe olmamız beklenmişti ama bu bişgi beni o kadar da şaşırtmadı. Kitty'nin Han'ı öldürmesi daha çok şaşırdığım kısımdı. Birilerini bu kadar kolay öldüren, buna adalet diyen, öldrüdükten sonra kendini daha mutlu hisseden birinin mi adaletine ihtiyaç var cidden? Bu tamamen hastalıklı bir durum, Kitty de bir hasta. Kitabın sonuna kadar belki yakalanır ve akıl hastanesine kapatılır diye bekledim şahsen. Seri katil birinin akıl sağlığı nasıl yerinde olabilir? Bu kitabın asıl konusu Cellat ve Karakuş gibi olsa muhtemelen bu yorumu yapmazdım gerçi. Aşırı uzun bir inceleme oldu ve yazacağım bir sürü şey daha var ama uzatmak istemiyorum, yeterince yazdım sanki ğsbtprkr Sonuç olarak femist ruhumu huzura erdirmek ve kitabın isminin aslında mecazi bir dil olduğunu düşündüğüm için başladığım kitap, bitsin diye sayfa saydığım ve hoşuma gitmeyen bir hale geldi. Ayrıca kitabın da incelememin de çok yoruma açık olduğunu düşünüyorum çünkü nereden bakarsam bakayım elimde kalan bir kitap oldu ğsntlrkr
İnceleme
Erkekleri Öldürüp Paçayı Sıyırmanın YollarıKaty Brent · İndigo Kitap · 2024232 okunma