···Okunma: 13 Kasım 2024 02:46 Bu yıl okuduğum en iyi 3 kitaptan biri arasına net bir şekilde giriş yapmış bulunmaktadır.Ilk defa Maalouf kitabı okumama karşın anlatım ve kurgu yönünden sular seller gibi aktı öyle ki ne zaman başlayıp ne zaman bitirdigimi bile hatırlamıyorum.Bu kitabı enfes yapan bana göre en önemli nitelik şu:Doğu için önemli bir yere sahip rubaiyat eseri üzerinden doğu medeniyetinin en parlak ve en sönük yüzyıllarını harika bir metafor üzerinden böylesine ustaca birlestirebilmesi...Hiçbir tarafa yaranma derdi olmadan islam aleminin problemlerini,neden geride kaldığını,neden yükseldiğini çok net bir anlatımla hatta yer yer belgesel havası içerisinde yazar bize sunuyor,gördüğüm eleştirilerin bazılarında tarihsel tutarsizliklardan söz edilse bile (ki bazı noktalarda haklılar) bunu bir bilimsel rapor olarak değil iki hikaye arasındaki 900 yıl içinde eriyeceginiz masalsı bir roman gibi düşünüp okumanız bu takilmalarinizi hızlıca bir kenara atacaktır diye düşünüyorum.Devrin sorunlarını bazen hasan sabbah bazen nizamülmülk bazen 20.yy fikir adamlarının ağzından dinlemek ve yuzyillar geçse bile doğu medeniyetinin üzerindeki bu miskinlik ve esaret aliskanligindan dolayı batıya sürekli uzaktan bakacağının canlı tanıkları arasına girmek bana çok keyif verdi eminim sizede keyif verecektir.
Herkese keyifli okumalar dilerim
Kitapla kalın,sağlıklı kalın