Değersizleştirilmiş Bir Hayat
2024 20. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2024 23:52
Kitabı bitirdiğimde ilk aklıma gelen Jude'un hayatının değersiz olmadığıydı. Olsa olsa toplum tarafından değersizleştirilmiş değerli bir hayattı. Her ne kadar kitap üniversitede tanışan dört arkadaşın hayatı şeklinde konulaştırılsa da aslında Jude ve Jude'un hayatına temas eden insanlar olarak okumak daha makul diye düşünüyorum. Öncelikle drama sevmiyorsanız bu kitap sizi mutlu etmeyecektir. İşler iyiye gidiyor dediğiniz bir anda bile aniden dramatik bir son size merhaba diyecek olabilir. Bunun ayırdında olarak okunması gereken bir kitap. + + + BUNDAN SONRASI KEYİF KAÇIRICI ALINTI İÇERİYOR OLABİLİR. + + + Kitaba tam puan vermemek için iki sebebim var: Birincisi, kitap boyu Tanrı anlatıcı yani üçüncü bir göz olarak anlatılırken arada sırada giren birinci ağız (Harold) anlatımını okuyucunun kafasını karıştırıyor. Harold'ın gözünden bu olaylara şahit olduysak diğer kısımlarda neden Harold'un fikirlerini duyamadık? İkinci olarak, Caleb denen snop adam Jude'u eşek sudan gelinceye kadar döverken buna Jude'u çok seven arkadaşları ve üvey babası nasıl tepki vermez? Ben kitabı okurken Caleb'in adresini bulup tokat manyağı yapmak istedim. Şu an herkes senin gibi barbar mı diyebilirsiniz ama bence fazla medenilik de barbarlara gün doğuruyor. Neyse, o kısmı hayatın normal akışına uygun bulmadım. (En azından JB'nin kulağına üfürüp onun kendince bu olayı çözmesi beklenebilirdi.) Yazar, bir insanın kendine fiziksel zarar vermesi, kendini cezalandırması gibi zor anlaşılacak bir eylemi okuyucuyu tatmin edecek ölçüde güzel açıklamış. Zaten bu denli olmasa da çoğumuz kendimizi belli eylemlerle cezalandırabiliyoruz zaman zaman. Bu her zaman fiziksel olmuyor tabii. + + + + + + + + KEYİF KAÇIRICI ALINTILAR BİTTİ + + + + + + + + + + + Kitabın göz korkutucu bir uzunluğu var ama anladığım kadarıyla ve şaşırtıcı bir şekilde Türkiye'de ilgi görmeyen bir kitap değil. Bunda okuyucuyu sıkmayan olay örgüsü ve sade anlatımının da payı vardır muhakkak ama sade anlatımının yanında yeterli miktarda tasvir olduğunu da eklemezsem haksızlık etmiş olurum. Okuyucuyu aptal yerine koyan dümdüz ve basit kitaplardan kesinlikle değil.
Modern Klasikler
Değersiz Bir HayatHanya Yanagihara · Doğan Kitap · 20245,6bin okunma