2024 64. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2024 14:04
"Eserin, bundan sonraki kısmı eksiktir. Gogol'ün müsveddeleri burada son bulmaktadır." Sayfa 451 Evet, eserin son cümlesi bu şekilde. Romanın ilk baskısı 1842 yılında yapılmış. Fakat maalesef tamamlanmamış ve yarım bırakılmış bir roman. Gogol'un 1852 yılında öldüğünü düşünürsek neden sağlığında bu şekilde natamam bir şekilde basıldığını açıkçası anlayamadım. Roman isminden de anlaşılacağı üzere ilginç bir konuya sahip. Zengin olma hayalleri içinde olan ana karakter Çiçikov gerçekte yaşamayan fakat resmen de ölü olmayan köylüleri bağlı oldukları beylerden satın alıyor ve kâğıt üzerinde bol adamı olan bir bey gibi görünme hedefi güdüyor. Böylece çevre ve itibar edinerek zengin olmayı istiyor. Hikaye bu konu üzerinden ilerliyor ve aynı zamanda dönemin Rusyası, sosyal hayatı, memurların durumu gibi bir çok soruna da dokunuyor. Fakat roman aslında tam da en güzel yerine, yani verilmek istenen mesajın içerdiği yerlere geldiğinde ise birden bitiveriyor. Bu nedenle çok güzel olacak bu eser maalesef yarım bırakılmış. Yine de okunur bir roman olduğunu söyleyebilirim. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Ölü CanlarNikolay Gogol · Halk El Sanatları ve Neşriyat A.Ş. · 197529,4bin okunma