VoltaireFelsefe Sözlüğü I Kitabının ikincisini de en kısa zaman da okumak isterim. Kitap okuması kolay anlaşılır ve herkesin hemen hemen aşina olduğu hikayelerle dolu. İnsanın herşeyi bilemeyeceğini defaatle dile getirmiş ve benim görüşüme göre haklı da. Kitabın son sayfasını alıntı yapmaktansa burada yazmak istedim.
Hayvanlarda kalp hareketlerinin ilk ilkesi iyice biliniyor mu? Çoğalmanın nasıl meydana geldiği apaçık bilebiliyor muyuz? Bize duyumları,düşünceleri, hafızayı veren şey nedir? keşfedebildik mi? Maddenin özü hakkında, onun sathına dokunan çocukların bildiğinden fazla bir şey bilmiyoruz.
Toprağa serptiğimiz şu buğday tanesinin, nasıl olup da başakla yüklü bir sap meydana getirmek için yükseldiğini, sonra aynı toprağın şu ağacın tepesinde bir elma, yanı başındaki ağaçta da bir kestane yetiştirdiğini bize kim öğretecek? Bir çok bilgiç: ''biz neler bilmeyiz?'' demişler. Montaigne ise ''ben ne bilirim ki?'' diyordu.
İnsan bilinmeyeni bilmek, kanıtlanmış bir gerçeğe ulaşmak ister ama hikayeler ne bilinebilir ne de gerçek bir kanıt sunabilir. Kitap felsefe açısından okunmaya değer bir kitap okuyuculara şimdiden iyi okumalar.
Voltaire