“Mayıs Gecesi” adlı kitabın olay örgüsünden bahsedeceğim, ancak öncesinde kitaba dair kişisel düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Açıkçası kitap beni çok içine çekemedi; belki de doğru dönemde okumadığım için bu şekilde hissetmiş olabilirim. Yine de kısa bir eser olduğu için okumayı tercih ettim.” 1. Hikâyenin Başlangıcı:
Hikâye, Ukrayna’nın pastoral bir köyünde, sakin bir Mayıs gecesinde geçer. Ana karakter, genç köylü Levko, sevdiği kız olan Ganna ile evlenmek istemektedir. Ancak bu aşkın önünde bir engel vardır: Levko’nun babası olan köy başkanı, Ganna’yı kendisi için istemektedir. Baba-oğul arasında bu yüzden bir çekişme yaşanır.
2. Levko’nun Planı:
Levko, babasının Ganna’yı elde etme planlarını bozmaya karar verir ve bir aldatmaca düzenler. Halkın desteğini almak ve babasını utandırmak için zekice bir plan yapar.
3. Doğaüstü Unsurlar:
Gecenin ilerleyen saatlerinde Levko, köydeki bir harabenin yanında dolaşırken eski bir efsaneyle karşılaşır. Bu harabede, genç yaşta öldürülen bir kızın ruhu yaşamaktadır. Bu ruh, üvey annesi tarafından kötü muamele görmüş ve sonunda boğularak öldürülmüştür. Levko, bu ruha yardım eder ve ruh ona bir mektup verir.
4. Efsane ve Adalet:
Levko’nun ruhtan aldığı mektup, köy başkanının haksızlıklarını ortaya çıkaracak bir araçtır. Mektupta, Levko’nun haklı olduğu ve babasının hatalı davrandığı yazmaktadır. Bu durum, köyde adaletin sağlanmasına ve köy halkının Levko’nun yanında yer almasına neden olur.
Hikâyenin Sonu: o da okumak isteyenlere kalsın:)