Belirgin Tarz Değişen Kalem ve Korku'dan Polisiye'ye
2024 74. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2024 05:06
King ilk eserde çalıntı arabayı insanların üzerine süren bir katil ortaya atıyor ve bu olay etrafında ustaca dolaşıyor. İsteseydi üçleme değil de 10 kitap rahatça çıkarırdı. Her kurbana bir kitap gibi... Zaten King'in belirgin tarzı da bu değil mi? İzole bir kasaba, izole bir topluluk, izole bir arkadaş grubu, izole bir aile ortaya at akabinde belirsiz bir olay yaşat ve bu çatışmadan karakterleri geliştir. "O" izole ezik arkadaş grubu tuhaf bir şekilde ölen/kaybolan kardeş, "Bay Mercedes" kurbanlarla aileleri grubu yaşadıkları saldırı "Sis" Küçük bir kasaba ve tuhaf sisin gelişi "Kubbenin Altında" Kasaba ve tuhaf kubbe oluşması "Yüzyılın Fırtınası" Ada ve adayı kaplayan tuhaf fırtına Esasında bakınca yukarıdaki eserler birbirlerine çok benziyor. Tuhaflıklar ve korku ögeleri daha belirgin ortaya çıkmış. Öte yandan "Bay Mercedes" diğerleriyle benzerlik taşısa da farklı ki bence yazarın kalemindeki değişimi yansıtıyor. Mesela kazada araba şöforsüz olsaydı daha bir eski King tarzına yatkın olacaktı ama King'in son eserleri daha biraz polisiye ve daha biraz yere sağlam basıyor. "Daha biraz" kalıbını kenara bırakırsak, King'in son dönem eserleri korkudan çok polisiye ögeleri taşıyor: Billy summer, Bill Hodges üçlemesi, Holly... Yazarlarda bu durum hep olur. Değişir, gelişir ama sonunda öze dönüş gerçekleşir ki önceki değişim/gelişimin tecrübesi de eklenince harika eserler çıkar. King tekrar eski tarzda korkuya dönerse ortalığı sarsar diye düşünüyorum. Ve evet eski King'i özledim. Muhtemelen son nöbetten sonra bu yolculukta eskilere dönüş yaparım. Son olarak "Bay Mercedes" eserinin ilk bölümündeki (5-10 sayfaydı) kazanın kör bir kuyuya atılan taş olduğunu düşünüyorum ki yankıları "Kim Bulduysa Onundur" da vardı. Muhtemelen "Son Nöbet" de duyacağım. Unutmadan King keşke Holly'nin dedektiflik bürosunun açılışını/kuruluşunu daha ayrıntılı anlatsaydı, oldu bitirdiye getirmiş. Oysa ki "Holly" romanında büronun maddi zorluklar vs çok sancılı kuruluşu olduğundan bahseder ama bu eserde bunları göremedim. Sırada: "SON NÖBET"
Kim Bulduysa OnundurStephen King · Altın Kitaplar · 2015858 okunma