Puan vermedi·160 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Kasım 2024 13:07 Analekt aslında, konuşmalar ya da sözler olarak ifade edilebilir kelime anlamıyla.
Nasıl ki deneme dediğimizde aklımıza hemen Montaigne geliyorsa, Analekt deyince de Konfüçyüs geliyor. MÖ 551 yılında Çin'in Lu eyaletinde doğmuş ve Kong Qiu ismi verilmiş. Kendisine Kong Fuzi yani Kong Usta denilmiş Konfüçyüs, Avrupa dilindeki söylenişi olarak literatüre girmiştir. Antik dönemin ya da ilk çağın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilmesinde tabiki çok büyük sebepler bulunmaktadır.
Kendisinin belki de en önemli düsturu, samimiyettir. Eğer bu yoksa, kişi ya da toplum fark etmez, insanın doğru yola ulaşması mümkün değildir düşüncesindedir. varlıklı bir aileden gelse de, buna sığınmayıp toplumun her tabakasına hitap etmeye çalışmış, bir çok uzak doğu geleneğinde kendisine hayran olunmasına vesile olmuştur.
Neyi bildiğini ve neyi bilmediğini bilen kimselerin, bilgeliğe ulaştığını düşünerek, kişinin kendisine karşı içgörüsünün yüksek olmasını bilgeliğe giden yolda önemser.
Sanırım O'nu ifade eden en iyi sözü Voltaire söylemiştir;
Konfüçyüs'ün yalanla ilgisi yoktur. Peygamberlik iddiasında bulunmamıştır. Vahiy aldığını iddia etmemiştir. Yeni bir din öğretmeye kalkmamıştır. Yönetimi altında yaşadığı imparatoru pohpohlamamıştır.