Devlet Yönetimi - Toplumsal Düzen - Ahlak İlkeleri - İdeal Toplum ve İnsan Hakkında

Analektler

Orijinal Adı:
論語 (The Analects)

2024 100. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 13:07
Analekt aslında, konuşmalar ya da sözler olarak ifade edilebilir kelime anlamıyla. Nasıl ki deneme dediğimizde aklımıza hemen Montaigne geliyorsa, Analekt deyince de Konfüçyüs geliyor. MÖ 551 yılında Çin'in Lu eyaletinde doğmuş ve Kong Qiu ismi verilmiş. Kendisine Kong Fuzi yani Kong Usta denilmiş Konfüçyüs, Avrupa dilindeki söylenişi olarak literatüre girmiştir. Antik dönemin ya da ilk çağın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilmesinde tabiki çok büyük sebepler bulunmaktadır. Kendisinin belki de en önemli düsturu, samimiyettir. Eğer bu yoksa, kişi ya da toplum fark etmez, insanın doğru yola ulaşması mümkün değildir düşüncesindedir. varlıklı bir aileden gelse de, buna sığınmayıp toplumun her tabakasına hitap etmeye çalışmış, bir çok uzak doğu geleneğinde kendisine hayran olunmasına vesile olmuştur. Neyi bildiğini ve neyi bilmediğini bilen kimselerin, bilgeliğe ulaştığını düşünerek, kişinin kendisine karşı içgörüsünün yüksek olmasını bilgeliğe giden yolda önemser. Sanırım O'nu ifade eden en iyi sözü Voltaire söylemiştir; Konfüçyüs'ün yalanla ilgisi yoktur. Peygamberlik iddiasında bulunmamıştır. Vahiy aldığını iddia etmemiştir. Yeni bir din öğretmeye kalkmamıştır. Yönetimi altında yaşadığı imparatoru pohpohlamamıştır.
AnalektlerKonfüçyüs · Arya Yayınları · 201155 okunma
2021 15. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 13:45
Erdemli ve üstün insan olmanın tarifini ve yollarını bu kadar açıklayıcı ve akıcı bir şekilde anlatan nadir bir eser Analektler. Konfüçyüs ve öğrencileri arasında geçen konuşmaları içeren bu kitap mutlaka okuyucusunu üstün insan yoluna ulaştıracaktır. Konfüçyüs'ün öğretileri temelde doğruluğu ve bilgeliği içerir. Ve ancak doğruluk ve bilgelik yolundan ayrılmayanların üstün insan, güçlü aile ve kudretli bir devlet kurabileceklerini anlatır bu kitap. Güçlü bir devlet adamının ayrılmaması gereken yolları açıklar. Kişisel ve toplumsal refahın ancak erdem sahibi kişiler tarafından gerçekleştirilebileceğini bu kitabı okurken fark ettim. Konfüçyüs'e başlamak ve onun temel fikirlerini öğrenmek açısından bu kitabı herkese önerebilirim.
AnalektlerKonfüçyüs · Arya Yayınları · 201155 okunma

KonfüçyüsYazar · 16 kitap
Konfüçyüs Çinli filozof, öğreti uzmanı, astronom ve yazardır. MÖ; 551 - MÖ 479 tarihleri arasında, Doğu Zhou Hanedanlığı döneminde yaşadığı sanılmaktadır. Kong Qiu adı altında, Lu devletinin Qufu şehrinde (günümüzde Shandong eyaleti) doğmuş ve aynı şehirde vefat etmiştir. Öğretisinin ana teması insancıl düzendir. Buna ulaşmanın yolunun diğer insanlara saygı ve atalara hürmet etmekten geçtiğini belirtmektedir. Konfüçyüs "Yüce" (君子 junzi), mükemmel manevi insan olarak anılmaktadır. Yüce/iyi insan, ancak dünya bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır; ona göre "Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi", insanın ulaşabileceği en büyük amaçtır. "Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyüs'e göre eğitimden geçer".