Konuşmalar

Konfüçyüs
Çevirmen:
Giray Fidan

2020 12. kitabı
Bu kitabı yazanın ve kitabı Türkçeye tercüme edenin notları ile kitap sade, basit ve anlaşır. Okurken güçlük çekmedim. Asıl adı Qui, soyadı Kong, lakabı ise Zhonngni’dir. Çin’de Kong-Fuzi (孔夫子, Kǒng
Felsefe
2025 6. kitabı
Bir kere her bölümü çok değerli bir kitap diyebilirim. Kendinize farklı pencereler açmak isterseniz işte tamda o kitap bu kitap. aradan 2500 sene geçmiş yaklaşık olarak ama halen geçerliliğini koruyup geleceğin kitabı olmaya devam edebilecek bir kitap.
2019 12. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2019 12:57
Kitabı okurken çok keyif aldım, daha önceden Sokrates in savunması, platon un devlet, Marcus Aurelius un düşünceler, Niccolo Machiavelli nin prens kitabını okumuştum, o yüzden sık sık aklıma şu fikirler geldi, 2000 yıl önce doğu ile batı arasında bir kültür iletişimi olmuş olabilir mi? Yaklaşık tarihlerde aynı fikirlerin tartışılması ve bunun eğitimine başlanması beni çok şaşırttı. Batıda Sokrates ve öğrencileri doğuda konfiçyüs ve öğrencileri. Anlatılanlar o kadar değerli ki inanamazsınız. İyilik, güzellik, doğruluk, adaletli olmak, vicdanlı olmak. Bilgili olmak, öğrenmeyi sevmek, ölçülü olmak gibi erdemler üzerine kısa özlü sözler ve bir devlet adamının nasıl olması gerektiği yönünde ince tespitleri var. Çağımızın erdemlerden uzak yoz dünyasında Mutlaka okunması gereken harika bir kitap.
2022 32. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2022 19:49
Herkese merhaba. Bugün Çin klasiklerinden bir kitap ile geldim. Kitaba dair birkaç okuduğum şeyi size aktarmak istiyorum. “Yang Nojun (kitabın derleyeni) , bir dilbilimci olarak ömrünü , Çin
2021 7. kitabı
Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar.
~Kendime Notlar
2024 23. kitabı
"Ne yazık, beni anlayan hiç kimse yok." Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkalarına yapma. "Günler, aylar geçiyor; yıllar bizi beklemez." "İnsanlar yaradılışta özdeştirler; ama, iş başındayken birbirlerinden farklılaşırlar." "Kırmızı rengin parlaklığını aldığı için, eflatundan nefret ederim. "Gök konuşur mu? Dört mevsim zamanını tamamlar... Geçmişte olan şeyler için sitemde bulunmak yararsızdır; ama gelecekte bundan sakınılabilir. "Konuşmasını bilmeden, insanları tanımak olanaksızdır."
KonuşmalarKonfüçyüs · Dedalus Kitap · 20171,903 okunma
Elinizde tuttuğunuz bu kitap yaklaşık 2500 yıl önce yazıldı.
2021 79. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 19:46
Konfüçyüs, toplumun büyük değişimler geçirdiği Çin’in çalkantılı bir döneminde yaşadı. Köleci toplum çökerken yavaş yavaş da feodal toplum düzenine geçiliyordu ve Konfüçyüs, bu değişimin işaretlerini görmüştü. Doğal olarak bu değişim ve dönüşüm döneminde birçok farklı fikirler ortaya çıktı. İşte tam bu dönemde Konfüçyüs de bir tür kurtarıcı olarak kendi fikirlerini yayıyordu. Düşüncelerini ve konuşmalarını derleyen bu ince
2021 4. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2021 14:18
Üst İnsan nedir? Öğrenmenin önemi nedir? Üst İnsan nasıl hareket eder? Arkadaş seçiminde Üst İnsan nelere dikkat eder? Liyakatli yönetici halkına nasıl davranır? Sorularına yanıt veren, bir öğütler kitabı. Çin felsefesinden günümüz insanının çıkaracağı çok ders olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda Konuşmalar'ı bu felsefenin temeli niteliğinde bir eser olarak görüyorum.
Felsefe
Puan vermedi·155 syf.·
2021 3. kitabı
Konfüçyüs'ün ve eserden anlaşılan dönemin günümüz felsefesi, dini, kültürü üzerinde etkili olduğunu hissettim. Öyle ki büyük isim benzerlikleri, mit benzerlikleri bile mevcut.
2021 52. kitabı
Okunma: 10 Mart 2021 09:23
Onların yıllarında en zor zamanlarında ortaya çıkan rahatlığı bulmak , bilgi edinmek isteyen herkese kapısını açık tutan bir bilge amcasından bahsediyor...... Okumanızı tavsiye ederim felsefi bir kitap... Kolay rahat bir okuma biçimi olduğu için akıcı...kafa tutmanıza gerek kalmıyor..

KonfüçyüsYazar · 16 kitap
Konfüçyüs Çinli filozof, öğreti uzmanı, astronom ve yazardır. MÖ; 551 - MÖ 479 tarihleri arasında, Doğu Zhou Hanedanlığı döneminde yaşadığı sanılmaktadır. Kong Qiu adı altında, Lu devletinin Qufu şehrinde (günümüzde Shandong eyaleti) doğmuş ve aynı şehirde vefat etmiştir. Öğretisinin ana teması insancıl düzendir. Buna ulaşmanın yolunun diğer insanlara saygı ve atalara hürmet etmekten geçtiğini belirtmektedir. Konfüçyüs "Yüce" (君子 junzi), mükemmel manevi insan olarak anılmaktadır. Yüce/iyi insan, ancak dünya bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır; ona göre "Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi", insanın ulaşabileceği en büyük amaçtır. "Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyüs'e göre eğitimden geçer".