Eşikte

6 Mayıs 2008
Yapı Kredi Yayınları

2025 5. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 01:38
Ali Teoman, 48 yıllık ömrüne birçok eser sığdıran, mimarlık fakültesi mezunu, entelektüel, çok yönlü bir yazar. Onun öyküyle başlayan edebiyat yolcuğu ilginç bir olayla devam eder. Ali Teoman, 1991
2020 11. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2020 19:51
Ali Teoman Eşikte
2020 55. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2020 16:16
Selamlar. Eşikte adlı romanı öncelikle yapı kredi yayınları olduğu için tercih edip okudum. Kitap, kısa sayfa aralıklarıyla kolayca okunabilecek bir kitap. Doğrusu olay örgüsünü pek anlayamadım fakat düşünce olarak çok güzel noktaları gördüm. Merak edip okumak isteyen elbette okuyabilir ama ben beklentiyi çok yüksekte tutmamanızı önerim. İyi okumalar herkese.
2018 93. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2018 15:44
Kitabın yarısını döne döne üç kere okudum. Dördüncüde tamamladım. Okuması biraz uzun sürdü anlayacağınız. Ali Teoman'ın usta bir yazar olduğu su götürmez.Bu ilk romanında da değişik bir yazım tarzı denemiş. Roman kahramanlarının ancak kitabın son sayfalarında isimleri geçiyor. O ana kadar kimin kim olduğunu anlamak biraz yorucu oluyor. Bazen iç sesleri, bazen anı, bazen bir senaryoyla karşılaşıyorsunuz. Araf'ta olan erkek ve kadınları baz almış. İnsan ruhunu iyi anlatıyor. Felsefi çözümlemeleri de çok iyi. Fakat kullandığı Latince sözlerin anlamını-çevirisini- dip notlarda belirtseydi, benim gibi felsefe konusunda zayıf insanlar için büyük kolaylık olurdu.
2018 42. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2018 01:51
Eşikte... Türk edebiyatında yazdığı eserler nedeniyle gerektiği ilgiyi görmediğini düşündüğüm Ali Teoman'ın yazmaya başlayıp, arada yaklaşık on sekiz yıl ara vererek yazdığı ilk romanıdır. Benim de okuduğum yazar tarafindan yazılan ikinci kitabı oldu.  Eşikte; günümüzde kadın ve erkek ilişkilerinin sonucunda her iki cinsi etkileyen olayların sonucunda yaşananlara dair, insanların kendisinden ve acı gerçeklerden belirsiz bir şekilde bilinmezliğe kaçışının arkalarında bıraktığı yaşanılanlara dair iz'in adıdır.  Ali Teoman tarafından yaşanılan ve yaşandıktan sonra kalan hatıraları bir araya getirirken zorlanmış olsam da çok az insan duygularını umutlarını, kırılganlıklarını ve zihinsel süreçlerinin tamamını deyim yerindeyse, özgün bir şekilde onun gibi başarılı ortaya koyamadığını düşünmeme neden oldu.
2021 8. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2021 16:21
Ali Teoman'ın okuduğum ikinci kitabı ve kendisinin belirsizlik üzerine kurduğu bu kısa romanı oldukça sevdim. Kısa bir roman olmasının sanıyorum ki temel nedeni neredeyse kitabın sonuna kadar okura bir düş içerisindeymiş gibi hissettirmek. O ana kadar geri dönüp okuduğum, anlamlandırmaya çalıştığım ve acaba mı diye zihnimde dolanan fikirler ile ilerledim. Yazar zaten kitabın içerisinde bunu çok güzel bir betimleme ile açıklamış. 'Yaşam bir tiyatro sahnesi, yaşam bir oyun, yaşam bir düş, rüzgarın oradan oraya savurduğu kağıt parçaları'. Tam da bu noktada kitabın sonunda o kağıt parçalarını toplayıp okurun önüne sermesi ile harika bir iş çıkardığını düşünüyorum.
2019 2. kitabı
Tuhaf, melankolik,sayısal ve "Eşikte". Kitabın bana en ilginç gelen tarafı, tam olarak kimden veya neyden  bahsedildiğini anlamamama rağmen,bir sonraki cümleyi eksilmeyen bir merak ve ilgiyle bana okutması oldu diyebilirim. Acilen, hikayenin ve durumların içine dahil olma kaygısı duymadım. Boğuk betimlemelerin uğultuları eşliğinde de olsa usul usul yürümeye devam ettim düşünmeden. Bu nadiren olur.      Nereye bastığınızı size tam olarak göstermeyen puslu bir havası var anlatıcının, ama yürümeye devam ediceğimizi o da biliyor bence, çünkü yumuşak,sivri,cilalı veya pürüzlü de olsa bir zemine veya bir şeylerin üstüne bastığınızı hissettiriyor size, boşluğa düşme korkusuyla adım attırıyor olsa da. "Eşikte"siniz yani.      Matematik,fizik bilen ve seven okuyucular geometrik,sayısal tarifleri ve benzetmeleri ilginç bulabilir çünkü hayli fazlaca kullanılmış. Biraz da Fransızcasıyla aşk etmiş yazar, bir mimar aynı zamanda. Tanımıyordum. "Ali Teoman" ismi bir yazar ismi olarak çok afilli bir çağrışım yapmıştı bende her nedense, "Eşikte" de bir roman adı olarak.Sırf bu yüzden satın almıştım kitabı. Sezmişim tuhaf şeyler olacağını. Tuhaf,melankolik,sayısal ve "in limine".
2025 42. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 00:00
Ne okudum ben? Ali Teoman bu sefer de okurlarla oynamış. Muğlak , belirsiz bir zeminde ilerliyoruz. Kafkaesk arka kapakta bile yazıyor ama ben katılmıyorum çok önemeliyse Kafkaesk atmosfer tamam biraz karanlık ve kasvet için kullanılıyor ama bürokrasi çarkları arıyorum illa ki, yok! Daha duygular üzerine bir metin. İkili ilişkiler ancak birçok çeşitleme mevcut. Sonunda anlaşılıyor biraz bu çeşitlemenin nedeni ama kim kimdir pek netleşmiyor. Biraz spoilera yakın bir şeyler: Benim gençliğimde yaşlılara bakar(şimdi o yaştayım jshsh) hayatlarıyla ilgili hikayeler uydururduk. Eşikte böyle bir oyunun izleğinde ilerliyor. Ancak uydurmalarda kendilerinden de izler var. Bu sonlarda anlaşılıyor, o zamana kadar belirsizlik hakim. Anlaşılınca da her şey tam yerine oturuyor mu, hayır :) Tabii Ali Teoman’nın dil kullanımı lezzetli, farklı anlatıcılar da denemiş. Sadece ilk bu kitabıyla başlamayın bence, eleştirmenlere oyun oynadığı kitabı daha iyi bir başlangıç, Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı. başkasına oyun oynarken daha çok seviyorum:) Eşikte, ilk romanıymış sonra tamamlamış da arka kapak bilgisi.
Eşikte romanı
Kitap bana göre değildi. 92.nci sayfaya kadar okudum ve okuduklarımı tam olarak anlayamadım. Bana ağır geldi bu kitap. Halbu ki Konstantiniye üçlemesinin kitapları ve Bir Garip Cindi Zümrüdüanka'yı büyük bir zekle okumuştum.
Eşikte - Ali Teoman
2019 83. kitabı
“Bu kitabı er ya da geç mutlaka yazacağını biliyordun. Denebilir ki, bilmenin de ötesinde, bir uğursuzluğu önsemek, tedirgin edici bir kaçınılmazlığın bilincinde olmak gibi bir şeydi bu. Onu hem

Ali TeomanYazar · 17 kitap
Ali Teoman (d. 7 Temmuz 1962 - ö. 23 Mart 2011), Türk yazar. Asıl adı Ali Tataroğlu'dur. İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Alman Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise İTÜ Mimarlık Fakültesi, MSÜ Mimarlık Fakültesi ve Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. Bir süre iş ve öğrenim nedeniyle yurtdışında bulunduktan sonra 1993'de İstanbul’a döndü ve yazmaya daha fazla zaman ayırmak için mimarlığı bırakarak çeşitli üniversitelerde İngilizce okutmanı olarak çalıştı. Bir süre sokak müzisyenliği yaptı. 1980'li yılların sonuna doğru öykü yazmaya başlayan Ali Teoman 1992 yılında, İnsansız Konağın İkonu isimli öyküsüyle, Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülü aldı. Ali Teoman'ın tam 16 yıl gizli kalmış bir sırrı, ortaya çıktığında edebiyat dünyasını çok şaşırtmıştı. 1991'de Haldun Taner Öykü Ödülü alan Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı isimli kitabın yazarı olarak Nurten Ay ödül almıştı. Ancak kitabın asıl yazarının Ali Teoman olduğu 2007 yılında ortaya çıktı. Ali Teoman bunun kendi isteğiyle düzenlenmiş bir oyun olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: "Bu adi dolandırıcılık değil, yazınsal bir oyundur. Nurten Ay birkaç kez oyunu bırakmak istedi. Onu ikna ettim. Bunca yıl açık vermeden bana yardım ettiği için kendisine çok teşekkür ederim." "Uykuda Çocuk Ölümleri" başta olmak üzere tüm yapıtları edebiyat çevrelerinde etki yaratmakla birlikte Ali Teoman çok satan bir yazar olmadı. Çok satan yazar olmak isteyip istemediği de tartışmalıdır. Ali Teoman, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 23 Mart 2011 sabahı hayata veda etmiştir.