Golyan Devrimi

Şubat 2016
Can Yayınları

2020 24. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 22:08
Tahsin Yücel'in ikinci okuduğum kitabı Golyan Devrimi oldu. Bu kitabı Bıyık Söylencesi kitabından daha çok beğendim. Kitap öykü diye geçiyor ama kitabın bütünü birbiriyle bağlantılı olduğu için roman olarak düşünmek bana daha doğru geldi. Neden öykü dendiğine bir anlam veremedim ( bunu bilenler bana da anlatsınlar ). Gelelim kitabın konusuna; kitap Hayristan Cumhuriyet'inde olan olayları anlatıyor. Bu cumhuriyetin nasıl kurulduğu, sonrasında değişen hükümetleri, gazeteleri, ünlü köşe yazarları, bakanları, genelevleri....tek tek anlatılıyor. Anlatılırken hükümetlerle birlikte değişen düzen de aktarılıyor. Okurken olaylar size çok ama çok tanıdık gelebilir. Ama aklınıza bir şey gelmesin çünkü burası Hayristan Cumhuriyeti. Yazarın dili sade, kalemi de akıcı olunca, rahat okunan kitaplar arasına giriyor. Bu yönüyle sizlere de okumanızı tavsiye ederim.
2020 13. kitabı
Golyan Devrimi 20.01.2020 Yazarın Hayristan Cumhuriyeti sınırları içerisinde anlattığı on dört farklı öykü tek bir roman hissini vermekte.Ülke vatandaşlarının içinde bulunduğu şartlar, yönetim, politika,medya,eğitim vb.konularının idare şekli sizi oldukça şaşırtacak ve haritada ülkenin yerini arayıp bulamadığınızda hayali bir ülke olduğu için(!) sevineceksiniz. Özelikle üniversite camiasının durumu ve kitap yazımına dair düşünceler çok hoşuma gitti. Son hikayeye kadar Golyan anlamını merak ettim ve öğrendiğim deney oldukça şaşırttı. Yükseliyorsun,yükseliyorsun Amedee,ama benim gözümde yükselmiyorsun!
2020 62. kitabı
Tahsin Yücel’in kıvrak zekası ve eleştirel kimliğinin belirginleştiği 14 hikayeden oluşan bu eserde, aslında tüm hikayeler aynı amaçla yazılmış “Hayristan Cumhuriyeti”nin gerçeklerini yansıtmak. Ortadoğu’da, Batılı devletlerin sömürgesi durumunda olan bu İslam devletindeki politik, kültürel, toplumsal bir çok çerçeveden baktığımız ve gördüğümüz herkes bize çok tanıdık gelir.
Hayristan
2013 7. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2013 21:49
Tahsin Yücel'den okuduğum ikinci kitaptı. Akıcı bir dile sahip bu kitap; biraz Aziz Nesin, biraz Şçedrin... "1984'e" yol alıp "Başkan Babamızın Sonbaharı" rüzgarlarıyla karşılaşabilirsiniz. On dört öyküden oluşan bu eserdeki olaylar " Hayristan Cumhuriyeti'nde geçmektedir. Ancak tüm bu öykülerde anlatılmaya çalışılanların, bizim ülkemize hiç mi hiç benzemediğini(!) özellikle belirtmek isterim.
2018 72. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2018 22:59
iç olmayan bir ülkenin, hiç olmayan insanlarını ve başlarından geçen çok tanıdık olayları anlatıyor Tahsin Yücel... Bir Ütopya diyebiliriz. Hayristan denen bir ülkenin siyasilerini, gazetecilerini, iş adamlarını, orospularını, miras kavgalarını ve sosyal hayatını okurken aslında bize hiç yabancı gelmeyen bir ülke olduğunu göreceksiniz :)
2022 453. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 19:08
Öykü kitabı olarak yayımlanmış, 14 öyküden oluşan bir Tahsin Yücel kitabı lakin bu kitap sadece zararsız öykülerden mi oluşuyor yoksa vermek istediği mesajlar var mı? Tahsin Yücel bir kitap kaleme alır da kolay kolay manasız, mesajsız bir kitap çıkar mı karşımıza? Çıkmaz. Genel olarak şöyle bir kitap çıkar karşımıza. Türkiye’de çekilen bazı dizilerde şu yazıyı görürüz: “Bu dizide geçen hiçbir olay Türkiye’deki kişi ve kurumlarla alakalı değildir” şeklinde. Kitap da tam olarak böyle bir kitap. Benzer bir tanımı içerisinde barındırsa da kaleme alındığı dönemin, insanların ve ülkenin bir özeti bir aynasıdır. Amaç yalnızca bazı noktalara dikkat çekmek ve eksikleri göstermektir. Çünkü gerçek aydınların hayali, insanların mutlu olduğu ve rahat yaşadığı bir ortamdır. En iyi dönemlerde bile tek istek budur aydınlarda, tek bir kişinin dahi kötü olmasını istemezler ve bu yüzden topluma mâl olurlar. Aynı zamanda bir aydın neye dikkat çeker? Eğitime değil mi? Üniversitelerin eleştirilen durumlarını düşündüğümüzde haksız olduğunu düşünmek yerine hak vereceğiz bence. Çünkü çok fazla okul açmak mantıklı değil. Hatta şöyle söyleyeyim. Çok fazla okul açmak = çok fazla para basmaktır. Buna çok iyi ve mantıklı diyenlerin dışında kalan herkesin enflasyon nedir ve ne anlama gelir sorusuna da cevap vereceğine inanıyorum. İşte bu benzerlik, tezat ve eksiklikler var bu eserde. Okuduğum tüm öykü kitaplarını da göz önüne aldığımda Hayristan Cumhuriyeti benim için bir kült, bir klasiktir aynı zamanda. Hababam Sınıfı gibidir. Gerek benzerleri gerek aynı isimde yapımları olsa da asla orijinal tutulmaz. Bu da öyle bir öyküdür benim gözümde. Yazarın diğer okuduğum öyküleri bile böyle bir bağımlılık, böyle bir etki yapmamıştır bende. Hepimize iyi okumalar dilerim..
2020 162. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2020 11:14
Hayret etmeyin okuyun satır satır, Hayristan Cumhuriyeti tepeden tırnağa biziz işte. Bir sonraki satırda, bir sonraki sayfada ne yazılmış olabileceğini bildiğim trajikomik olaylar örgüsünün finalinde bize derin bir acı sahnesi çiziyor yazar ve kitabı zihnimize nakşediyor.
2020 280. kitabı
Merhabalar, yazarı @sumeyyenin_kutuphanesi sayesinde #kumruilekumru kitabını okuyarak tanımıştım. Kitaba o kadar çok hayran kaldım ki bulabildiğim tüm kitaplarını alıp okumaya çalışıyorum. Bu kitabı da çok zor bir şekilde buldum. Yine çok beğendiğim bir kitap oldu. Güzel bir hikaye anlatılıyor. Okumanızı tavsiye edebileceğim güzel bir kitap
Golyan DevrimiTahsin Yücel · Can Yayınları · 2016117 okunma
Müthiş bir Türk tipi distopya...
2026 97. kitabı
Tamamen hayal ürünü(!) olan Hayristan isimli bir ülke varmış. Bu ülkede, kurucusundan sonra başa geçen her başkan ülkeyi kötü yönetmiş, daima bir öncekinden daha kötüye götürmüş. Ülke zamanla her alanda dibi görmeye başlamış. Ekonomik olarak zaten bitik olan ülkede eğitimden tarıma, bürokrasiden spora, medyadan edebiyat dünyasına, sosyal hayattan ahlaka her şey ama her şey bozulmuş. Düzelme için hiç bir umut kalmamış nihayetinde... . Usta yazar bizi kendi kurguladığı distopik bir ülkeye götürüyor. Bize bu ülkenin hal-i pürmelalini (Tahsin Yücel görse şu terkibi kullandığım için bana kızardı, hatta terkip için de kızardı...) öykülerle anlatıyor. Her öykü bize Hayristan'ın başka bir yönünü anlatıyor. Hele bir tanesi var ki, sırf bu öykü için bile bu kitabı mutlaka bulup okumanızı şiddetle öneririm. Kitaba adını varen Golyan Devrimi öyküsü... Bu öyküde, eski bir amatör futbolcunun, üniversite diploması olmamasına hatta lise 2 terk olmasına rağmen sırf boyuna posuna bakılarak ülkeye başkan seçilmesini, ardından bu başkanın önce aile fertlerini daha sonra da bütün akraba ve yandaşlarını devlet malıyla zengin etmesini, sonra da ülkenin bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerini yabancılara satmasını anlatıyor. Aman aman... Düşman başına... . Tahsin Yücel'in tercih ettiği öztürkçe kelimeler nedeniyle bazen yorucu olsa da anlattığı konular ve ironi ile değindiği olayların günümüzle benzerliğini görmek için mutlaka okumanızı öneririm.
2008 2. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2008 17:44
Kitap bir nevi Türkiye’nin geçmişi,şimdisi ve geleceği üzerine bir kurgu. Kitapta anlatılan olayları okudukça geçmişe dair gerçek olduğunu düşündüğünüz şeyleri farkederken bazı bilgilerin de gerçek olup olmadığı üzerine kafa yorduruyor. Kartakter isimlerinin gerçek isim olmayışı kitabı daha iyi anlayabilmek için iyi bir yakın tarih bilmeyi de gerekli kılıyor. Gelecek öngörüsü de mutlaka dikkatle okunmalı...

Tahsin YücelYazar · 41 kitap
Hayatı Kunduracı olan Ahment Yücel'le Nuriye Münevver Hanım'ın oğludur. İlköğrenimini Elbistan Gazi Paşa İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1945'te İstanbul'a gelmiştir. 1953'te Galatasaray Lisesi'ni, 1960'da da İÜEF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Fakülteyi bitirdikten sonra, İstanbul'da kalmayı tercih etti ve 1969'da doktorluk, 1972'de doçentlik, 1978'de de profesörlük ünvanlarını aldı. 2000 yılında emekliliğe ayrıldı. Tahsin Yücel, çalışmalarına öykücülükle başladı. İlk öyküsü olan ¨Dert Çok, Hemdert Yok!¨, bir derlemede (Yeni Hikâyeler 1950) yayımlandı. Daha sonraları Varlık, Seçilmiş Hikâyeler, Yeryüzü, Beraber ve Mavi gibi dergilerde öyküleri yayımlanmaya devam etti. Bu dönemlerde; kullandığı yalın dil, kullandığı modern sözcükler, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatımındaki ustalık dikkat çekti. Behçet Necatigil gibi isimlerden yorumlar aldı. Uçan Daireler, Haney Yaşamalı ve Düşlerin Ölümü adlı öykü kitaplarını yayımlayarak kariyerine devam eden Yücel, bu kitaplarda kendi geçmişinden bazı öğeler kullandı. Bunları ele alırken oldukça karamsardı; ancak daha sonraları bunu dönemin akımlarından etkilenerek yaptığını belirtmiştir. Bu kitaplarla daha çok tanınmaya başladı. 1970'li yıllara gelindiğinde, öncelikle "Yaşadıktan Sonra" ve "Dönüşüm" kitaplarıyla, daha sonra da "Vatandaş ve Ben" ve "Öteki" kitaplarıyla tarzında bir değişiklik gözlemlendi; daha derin kişilikler yaratıp, ¨çevreyle¨ daha az ilgilenmeye başladı. Bu kitaplarıyla karışık yorumlar alan Yücel, kariyerine Komşular adlı kitabıyla devam etti. Bu kitabın konusu, diğerlerinden farklı olarak, insanların politika hakkındaki görüşlerinin eleştirisiydi Fethi Naci, bu kitabındaki bir öyküsünü bir başyapıt olarak değerlendirdi. Tahsin Yücel aynı zamanda bir romancıdır. Romanları (Peygamberin Son Beş Günü, Mutfak Çıkmazı, Bıyık Söylencesi) genel anlamda, halka karşı ironik eleştiriler barındırır. Bunlardan Peygamberin Son Beş Günü fazla solcu bulunduğundan dolayı politik anlamda da eleştiriler almıştır. Öykü ve roman dışındaki eserlerine bakıldığında, Yazın, Gene Yazın ve Tartışmalar adlarında iki deneme kitabı görülür. Bunlardan ilki, genellikle kendi hayatından alıntılar içerirken, ikincisi, dilsel konuları alan polemikleri konu alır. Aynı zamanda, Türkiye'ye göstergebilimi tanıttığı çalışmaları da vardır. Yurtiçi ve yurtdışında ses getiren yazınsal incelemelerinin yanı sıra, hatrı sayılır çevirileri de vardır. Öykülerinden bazıları, İsveççe ve Fransızca'ya çevrilmiştir.