Editör:
2007
Can Yayınları

2021 67. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2021 22:37
Öz Türkçemizi mükemmel şekilde kullanan Türk edebiyatı yazarlarımızdan Tahsin Yücel'in, okuduğum dördüncü kitabı oldu Yalan. Açıkçası zorlanacağım bir inceleme olacak benim için; o yüzden şimdiden
Tahsin Yücel, Yalan
2020 10. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2020 09:02
İyi bir sanat eseri, ortaya çıktığı tarihten bağımsız olmalıdır. Tüketildiği her dönem, onu tüketen bir karşılığını bulmalıdır kendi zamanıyla. Yoksa neden hala Dostoyevski okuyalım? Balzac'ın
2021 51. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2021 00:45
Tahsin Yücel ,doğum yeri memleketim olan Elbistan.Öykü,roman,deneme yazarlıgi ,eleştirmen ve çevirmen kimligi ile tanınan,göstergebilim alanında uzmanlık yapmış akademisyendir.Daha önce
2019 14. kitabı
Yusuf Aksu ile Yunus Aksu'nun arkadaşlığı. Yusuf Aksu'nun ansiklopediler arasındaki kayboluşu anlatılır. Bir bakıma Dostoyevski'nin Budala'sındaki Prens Mişkin olur kahramanımız. Sivaslı Cemile ve Maçka'daki apartmanda çarşamba sohbetleri kitabı güzel kılan ögeler.
Yalan
Puan vermedi·672 syf.·
2020 97. kitabı
Tahsin Yücel’in “Dünyanın Tüm Sabahları” kitabını 1992 yılında okumasıyla Yalan’ı yazma serüveninin başladığını öğreniyorum. On yıl boyunca Yalan’la uğraştım diyor ve tabi bu on yıl süresinde de
2020 32. kitabı
Okunma: 27 Mart 2020 14:15
Uzun soluklu bir okumanın ardından karşınızdayım. (uzun soluk 7 gün) Tahsin Yücel kesinlikle okumak istediğim, çok merak ettiğim ve nedense çok sağlam yazdığına inandığım bir yazardı öncelikle neden daha az sayfalı bir kitabını seçmedim de direkt ''Yalan''ı okumayı tercih ettim bilmiyorum ama bu virüs günlerinde evde kapalı kalınca kısa kısa kitaplar bitirmek yerine size günlerce bir kitap eşlik etsin istiyorsunuz sanırım, iyice psikolojimiz bozuldu ülkecek... Spoiler olacağını düşünmediğim zaten kitabın arkasında yazan cümleleri iletmek istiyorum öncelikle. Yusuf'un hayatına şahit oluyoruz çocukluğundan yaşlılığına kadar aslında Yunus'un hayatı mı demeliyim bilemedim. Daha çocuk yaşta yalnız yaşamayı tercih etmişken bir arkadaşınız tüm hayatınız olsa ve onu kaybetseniz yolunuza nasıl devam ederdiniz? Acısını ömür boyu unutmadan hayat bir şekilde devam ediyor mu derdiniz yoksa Yusuf Aksu'nun yaptığını mı yapardınız, hayatınızı ölen arkadaşınızın yerine koyarak mı devam ettirirdiniz? Çok sağlam bir kitap okuduğumu düşünüyorum başlarını bir çırpıda okudum sonra biraz durağanlaştı kitap hatta okurken fark etmedim ama şu an düşünüyorum da aynı şeyleri tekrar etmiş sürekli ama sonrasında yine açıldı ve bir çırpıda bitti. Ne söylesem kafa karıştırırım diye okumayanlar için yorumum bu kadar okuyan insanlarla uzun sohbet etmek istediğim bir kitap olduğunu belirteyim..
Puan vermedi
İstanbul’da bu kadar çok,bu kadar değişik kuş bulunduğunu bilmezdim,dedi kendi kendine.Ne bu böyle?Kuşların bayramı mı bugün?Nereden geldiğini bilmediği belki de insanlığın dil öncesindeki arılık dönemlerine bağlanan bir özlemle başı döndü.Aynı anda uçsuz bucaksız ve göz kamaştırıcı bir aydınlıkta kuş seslerinin aydınlığında buldu kendisini.
2020 8. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 17:13
Söz konusu 672 sayfalık bir eser olunca haliyle söylenecek de çok fazla şey oluyor. Bu yüzden incelemenin biraz uzun olmasını öngörüyorum. Şimdiden sabrınız için teşekkür ederim. Öncelikle Yalan'ı
2020 149. kitabı
"..sen de herkes gibisin: üstesinden geliyorsun da altından kalkamıyorsun, tıpkı benim gibi" #arkaraftakipokumaları ile ağustos ayında bu eseri okuduk. Grup okumasına uygun bir kitap zira
2022 47. kitabı
Okunma: 16 Mart 2022 20:14
İç içe geçmiş, katman katman kendini açan bir roman #yalan Romanın baş karakteri Yusuf Aksu, küçüklüğünden beri her şeyi ilk kaynağına kadar inip öğrenmeye meraklı ve kendine yol arkadaşı olarak ansiklopedileri seçmiş, doyumsuz bir şekilde ansiklopedi okuyan ve muazzam belleği sayesinde okuduklarını unutmayan, farklı dillere meraklı birisi. Lise döneminde tanıştığı Yunus ile birlikte dil kuramları geliştiriyorlar, birlikte evrensel bir dil olabilir mi üzerine araştırmalar yapıyorlar ve kendi kuramlarına göre yazının sözden önce geldiğini ispatlamaya çalışıyorlar. Heyecanla yaptıkları çalışmalar Yunus'un beklenmedik intiharı ile Yusuf'un da hayatını değiştiriyor ve işte bundan sonrası beklenmedik bir şekilde öyle derin, kendini kendi içinde açan bir toplum eleştirisine dönüşüyor ki, her sayfada düşünce dünyasında zenginleştiğinizi hissediyorsunuz. Dil kuramlarından felsefeye, sosyolojik saptamalara, toplumda alkışlanan insanların maskesiz yüzlerine, insanların menfaatleri uğruna, bile isteye yalanlara inanmak istemelerine ve bu yalanları doğruymuş gibi kendilerini ikna etmelerine, sadece kendilerine değil topluma da aynı yalanları inandırmak için yaptıkları her şeyi bazen gülerek bazen içim acıyarak okudum. Pek çok açıdan farkındalık kazandıran, zengin ve dediğim gibi katman katman açılan bu kitabı okumadan geçmeyin.

Tahsin YücelYazar · 41 kitap
Hayatı Kunduracı olan Ahment Yücel'le Nuriye Münevver Hanım'ın oğludur. İlköğrenimini Elbistan Gazi Paşa İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1945'te İstanbul'a gelmiştir. 1953'te Galatasaray Lisesi'ni, 1960'da da İÜEF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Fakülteyi bitirdikten sonra, İstanbul'da kalmayı tercih etti ve 1969'da doktorluk, 1972'de doçentlik, 1978'de de profesörlük ünvanlarını aldı. 2000 yılında emekliliğe ayrıldı. Tahsin Yücel, çalışmalarına öykücülükle başladı. İlk öyküsü olan ¨Dert Çok, Hemdert Yok!¨, bir derlemede (Yeni Hikâyeler 1950) yayımlandı. Daha sonraları Varlık, Seçilmiş Hikâyeler, Yeryüzü, Beraber ve Mavi gibi dergilerde öyküleri yayımlanmaya devam etti. Bu dönemlerde; kullandığı yalın dil, kullandığı modern sözcükler, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatımındaki ustalık dikkat çekti. Behçet Necatigil gibi isimlerden yorumlar aldı. Uçan Daireler, Haney Yaşamalı ve Düşlerin Ölümü adlı öykü kitaplarını yayımlayarak kariyerine devam eden Yücel, bu kitaplarda kendi geçmişinden bazı öğeler kullandı. Bunları ele alırken oldukça karamsardı; ancak daha sonraları bunu dönemin akımlarından etkilenerek yaptığını belirtmiştir. Bu kitaplarla daha çok tanınmaya başladı. 1970'li yıllara gelindiğinde, öncelikle "Yaşadıktan Sonra" ve "Dönüşüm" kitaplarıyla, daha sonra da "Vatandaş ve Ben" ve "Öteki" kitaplarıyla tarzında bir değişiklik gözlemlendi; daha derin kişilikler yaratıp, ¨çevreyle¨ daha az ilgilenmeye başladı. Bu kitaplarıyla karışık yorumlar alan Yücel, kariyerine Komşular adlı kitabıyla devam etti. Bu kitabın konusu, diğerlerinden farklı olarak, insanların politika hakkındaki görüşlerinin eleştirisiydi Fethi Naci, bu kitabındaki bir öyküsünü bir başyapıt olarak değerlendirdi. Tahsin Yücel aynı zamanda bir romancıdır. Romanları (Peygamberin Son Beş Günü, Mutfak Çıkmazı, Bıyık Söylencesi) genel anlamda, halka karşı ironik eleştiriler barındırır. Bunlardan Peygamberin Son Beş Günü fazla solcu bulunduğundan dolayı politik anlamda da eleştiriler almıştır. Öykü ve roman dışındaki eserlerine bakıldığında, Yazın, Gene Yazın ve Tartışmalar adlarında iki deneme kitabı görülür. Bunlardan ilki, genellikle kendi hayatından alıntılar içerirken, ikincisi, dilsel konuları alan polemikleri konu alır. Aynı zamanda, Türkiye'ye göstergebilimi tanıttığı çalışmaları da vardır. Yurtiçi ve yurtdışında ses getiren yazınsal incelemelerinin yanı sıra, hatrı sayılır çevirileri de vardır. Öykülerinden bazıları, İsveççe ve Fransızca'ya çevrilmiştir.