Aziyade, edebiyat dünyasında Pierre Loti adıyla tanınan Fransız deniz subayı Julien Viaud’nun 1879 yılında yayımlanmış ilk yapıtı. Bir İngiliz savaş gemisiyle 1876’da Selanik limanına gelen roman kahramanı aracılığıyla yazar, kendi yaşam öyküsü ile kurmaca arasında köprüler kurarak Osmanlı dünyasına kendini adayışını betimliyor. Gizli gizli buluştuğu Çerkez güzeli Aziyade’yle olan aşkı, Loti’yi Doğu kültürüne giderek daha fazla çeken bir kuvvete dönüşüyor. 1876-77 yıllarında, Doğu Sorunu, Tersane Konferansı, anayasa devrimi, Osmanlı-Rus Savaşı’nı kapsayan yoğun siyasal atmosferin içinde, sıradan insanıyla, elitiyle, Müslüman, Musevi, Hıristiyan kültürüyle, kozmopolit Osmanlı toplumunun canlı bir portresini sunan ender yapıtlardan Aziyade.
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1879
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

185 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yolum bir gün Fransa’nın Rochefort şehrine düşerse Pierre Loti müzesine gider ve dönemin ünlü bürokratlarından Keçecizade Reşat Fuat Bey’in oraya yolladığı Aziyade’nin sembolik mezar taşını görürdüm.O zamanlara gider ve Loti’nin yaşadığı o duyguları derinden hissetmek isterdim, yazarın tahmin edilmesi zor iç dünyasına tam olarak sızana
Aziyade
AziyadePierre Loti · Kapı Yayınları · 2013938 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Öncelikle kitabın konusunu beğendim, sıkılmadım, akıcıydı, yarı otobiyografik bir kitap güzel sevdim fakat Pierre Loti’ ye gelen mektupları okumaktan yoruldum ablasının gönderdiği mektuplar hariç. Mektuplar tabiki çoğu kez olayı anlamama yardımcı olup bir sonraki sayfaya geçmek için heyecanlandırdı ama arkadaşı (Aziz’i) olan Plumkett çok fazla sıkıcı ve uzun uzadıya yazmıştı bu beni sıktı. Ama genel olarak doğu kültürünü anlattı tarih severlerin çok beğeneceği bir kitap. Ayrıca
Pierre Loti
Pierre Loti
kendi yaşam öyküsü ile kurmaca arasında gidip geldi Çerkez güzeli Aziyade’yle olan aşklarını bayılarak okudum. Aziyade onu çok güzel severken onun davranışlarına çoğu kez kızsam da bu zaman da böyle aşk imkansız dedirtti bana. Teşekkürler 1k keyifli okumalar. (:
Aziyade
Aziyade
Aziyade
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021938 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
AZİYADE-kitap yorumu
Konusundan kısaca bahsedersem: Aziyade, yarı otobiyografik bir eser. Yazarımız gerçekte Birçok kez İstanbul'da bulunmuştur, İstanbul'a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak geldi. Loti, Osmanlı yaşam biçiminden etkilendi ve pek çok eserinde bu etkiyi gösterdi. Aziyadé adlı romanına adını veren kadınla burada
Aziyade
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021938 okunma
149 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Türk dostu Pierre Loti'nin kendi hayatından kurguladığı güzel bir eser. 1876-77 arası, İstanbul'da bir İngiliz deniz subayının, bir haremde olan Aziyade ile gizli aşklarının işlendiği kitapta, eski İstanbul tasvirlerine bayıldım. Zaten sık sık İstanbul'a gidip o tarihi yerleri görmekten hiç bıkmam. Şimdi nüfusumuz arttıkça yok ediyoruz birer birer eski güzellikleri. Kıymet bilmiyoruz maalesef. Halbuki güzel değerleri korudukça var olabiliyoruz bu dünyada.
Aziyade
AziyadePierre Loti · Varlık Yayınları · 2018938 okunma
·
Puan vermedi
Gerçekten okunmayı hak eden bir modern klasik... Yazar, yaşadığı 19.yüzyıl İstanbul'unu ve dönemin insanlarını okuyucuya mükemmel yansıtıyor. Eser otobiyografik anlatı tekniğiyle kaleme alınmıştır. Bir deniz subayı olan Pierre Loti, gizli gizli buluştuğu Çerkez güzeli Aziyade’ye olan aşkı müslüman-doğu kültürünü daha yakından tanımasına ve Türk kimliğini benimsemesine sebep oluyor. İçine düştüğü bu dünyayı iyiden iyiye sevmeye başlıyor. Sıradan insanıyla, elitiyle, Müslüman, Musevi, Hıristiyan kültürüyle, kozmopolit Osmanlı toplumunun canlı bir örneğidir. Dönemin insanlarının özellikleri, yaşama şekilleri, değer ve adetleri çok güzel yansıtılmış. Okurken keyif aldığım bir eserdi. Başka bir milletten bir yazarın Türk insanının içine girerek ve onun kültürünü yaşama şeklini ve adetlerini bu kadar güzel aktarması benim hoşuma gitti. Herkesin okumasını tavsiye ederim. :)
Aziyade
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021938 okunma
219 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Pierre Loti gibi gerçek bir İstanbul aşıkı, aynı zamanda İstanbul’da adının yer aldığı bir yere sahip olmak herkese nasip olmaz. Yazarın ilk romanını okumak da önemli bence. İçinde yaşanan aşk gerçek ama karakterler sanki bir bilinmezlik var gibi. Bir İngiliz subayının Selanik ve İstanbul görevleri sırasında Aziyade isimli 18 yaşındaki (subay da 27 yaşında) bir Çerkes kadını ile yaşadığı gizli aşkın öyküsünü okuyoruz. Aslında mektup demek daha doğru ama öykü tadında ilerliyor. O zaman ki devre dair dışarıdan bir gözlemci gibi bakmamızı da ayrıyeten sağlıyor bu kitap. Gerek siyasal olarak gerek İstanbul tasvirleri olarak, günlük yaşantı da dahil pek çok fikir edinmemizi sağlayan anlatımlar var. Kitap toplam 5 bölümden oluşuyor: Selanik, Yalnızlık, İkimiz Eyüp’te, Sayıldı-Ölçüldü-Bölündü, Azrail. İyi bir eser olduğunu düşünüyor, bilhassa geçmiş dönem gözlemcileri için iyi bir kitap olduğuna inanıyor ve iyi okumalar diliyorum..
Aziyade
AziyadePierre Loti · Oğlak Yayıncılık · 2003938 okunma
185 syf.
·
Puan vermedi
Roman Loti'nin Selanik'te Aziyade'yi görüp aşık olması ile hikayenin romantik kısmı başlar. Geceleyin Samuel'in kayık ile gelip gizlice Loti'nin Aziyade ile buluşmalarını sağlar. Bu şekilde çoğu gece birbirleri ile kayıkla beraber her geçen gece birbirlerine daha fazla sevgi duyarlar. Bu sevgileri geceden sabah gün doğumuna kadar sürer.
Aziyade
AziyadePierre Loti · Kapı Yayınları · 2013938 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
"Siyasetle ilgilenmesem de ortadan kaldırılmak istenen bu ülkeye yakınlık duyuyorum ve farkına varmaksızın yavaş yavaş Türkleşiyorum" "Aziyade'yi seviyor gibiydim,onun yüzünden Türk olmayı seçtim" Məncə bu alıntılar bəs edər incələmə üçün...
Aziyade
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021938 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir kitaptan başka kitaba...
Kendisini okumama
Kemal Tahir
Kemal Tahir
Bir Mülkiyet Kalesi
Bir Mülkiyet Kalesi
neden oldu... Orada anlatılan bir olaya ( yabancı subaylarla geçen çarşaflı Osmanlı kadınları) bu kitap ve Aziyade karakteri örnek olarak gösterilmişti. Açıkçası
Pierre Loti
Pierre Loti
sadece bir yer ismi zannedenlerdendim. Kitabın ilk kısmında da bahsedildiği üzere kendisi bir Türk hayranı Fransız deniz askeriymiş ve gerçek ismi Julien Viaud. Kitap çoğunlukla mektup ve günlüklerden oluşuyor, kısmen otobiyografik bir eser. Farklı bir okuma deneyimi edinmek isteyenler için güzel bir alternatif.
Aziyade
AziyadePierre Loti · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021938 okunma

Yazar Hakkında

Pierre Loti
Pierre LotiYazar · 21 kitap
Bu metin Fransızca dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Pierre Loti, asıl adı Louis Marie Julien Viaud (d. 14 Ocak 1850 - ö. 10 Haziran 1923), Fransız romancı. Pierre Loti isminin yazara, kimi kaynaklara göre öğrencilik yıllarında; kimi kaynaklara göreyse, 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. "Loti", egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir. 1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Denizcilik eğitimini tamamladıktan sonra 1881'de yüzbaşı oldu ve ilerleyen yıllarda da terfi ederek albaylığa kadar yükseldi. Ortadoğu ve Uzakdoğu'da bulundu. Bir deniz subayı olarak romanlarında konu ettiği yabancı kültürünü pek çok yer gezerek tanıma fırsatını buldu. Bu yolculuklarında edindiği deneyimlerini ve gözlemlerini daha sonra kitaplarına yansıttı. 1879'da ilk romanı olan ve o dönemin Osmanlı Türkiye'sinden kesitler veren Aziyadé 'nin (Aziyade) yayınlanmasının ardından 1886'da Pécheur d'Islande'la (İzlanda Balıkçısı)'nı yayınladı. Loti, kendini edebiyat çevresine kabul ettirmiş bir yazar oldu. Daha sonraki yıllarda her yıl bir kitabı çıktı ve kitapları geniş kitlelerce okundu. 1891 yılında Fransız Akademisi'ne seçilen yazar 1910 yılında Légion d’Honneur nişanını aldı. İzlenimci bir yazar olan Pierre Loti'nin oldukça yalın bir dili vardı. Edebiyattaki bu izlenimciliği kişiliğini de derinden etkiledi. Derin bir umutsuzluğu dile getiren yapıtlarında aşkın yanı sıra ölüm duygusu da geniş yer alıyordu. Bütün bu umutsuzlukla birlikte içinde duyduğu insanlığa karşı şefkat ve acıma duygusunu yapıtlarına yansıttı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.