Kitap felsefeye yapılan arkeolojik bir kazı gibi. Günümüze de kolaylıkla uyarlanabilecek çok değerli sözler içeriyor, bir kısmını alıntıladım. Bunlar yanında günümüze pek uyarlanamayacak veya sorgulanabilecek sözler de var.
Konfüçyüs ilkeleri ve sözleri bu zamanda bile değerli olduğunu biliyoruz. Bu kitapta Konfüçyüs ve öğrencileri arasında gecen diyaloglardan birçok anlamlı fikirler ve düşünceler okuyabilirsiniz. Devlet ve halk arasında olması gereken ilişkiler, üstün insan ve küçük insan karakterleri, erdem insan olmanın önemi gibi konularda ince düşünceler mevcut. Maalesef birçok yerinde tekrarlar göze çarpmakta.
Konfüçyüs ve öğrencileri arasında geçen konuşmaların(Lun-Yü Felsefe Sohbetleri ya da Sohbetler) yazılı bir biçimde derlendiği eser. Erdem üzerine kurulu sözler bütününden oluşan kitapta, insanı başta düşünmeye, doğru olmaya ve topluma yararlı bir birey olmaya yönlendiren sayısız sözler ihtiva eder. Okurken günümüz sorunlarının geçmiş zaman sorunlarıyla ne kadar benzer olduğu konusunda ortak bir fikre vardım. Bu düşünce bana aslında insanlığın pek fazla yol katetmediğini düşündürdü. Kitapta farklı olarak katılmadığım pek az düşünce olmakla birlikte genel olarak okurken keyif alabilecek bir kitap olduğu görüşündeyim. Keyifli okumalar..
Çin kültürünü derinden etkilemiş Konfüçyüs hoca. Erdemi ve uyum içinde yaşamayı güzel bir öğreti sistemiyle işlemiş. İdeal olmak için çok hizmet etmiştir. Milattan önce 500 lü yıllarda yaşayıp öğretilerinin bugünlere ulaşıp etkilerini sürdürebilen koca insan.
Denge ve uyum durumlarının mükemmel bir şekilde var olmasına izin verin; gökte ve yerde mutlu bir düzen hüküm sürecek ve her şey beslenip gelişecektir.” – Konfüçyüs
Merak ettiğim insandı Konfüçyüs . Az çok bir şeyler biliyordum. Erdeme çok önem verdiğini bu eseriyle anlamış oldum. Özellikle :
Erdem
Saygı
Doğruluk
Bilgelik
gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşan bir insan.
Eserde Konfüçyüs, talebeleri ile soru cevap şeklinde ilerleyen bir eser. Çoğunda katıldığım öğütleri içeriyor. Bundan dolayı da birçok alıntı yaptım.
Okumanızı tavsiye ederim.
youtu.be/gEQJDBn9MEc
Kendimi on beş yaşında öğrenmeye verdim. “İrademe otuz yaşında sahip olabildim. Kuşkulardan kırk yaşında kurtuldum. “Göğün düzenini elli yaşında öğrendim. “Sezgilerim yoluyla her şeyi altmış yaşında kavradım. “Kalbimin isteklerini, doğru olan şeylere zarar vermeden yetmiş yaşında gerçekleştirebildim.
Konfüçyüs Çinli filozof, öğreti uzmanı, astronom ve yazardır. MÖ; 551 - MÖ 479 tarihleri arasında, Doğu Zhou Hanedanlığı döneminde yaşadığı sanılmaktadır. Kong Qiu adı altında, Lu devletinin Qufu şehrinde (günümüzde Shandong eyaleti) doğmuş ve aynı şehirde vefat etmiştir.
Öğretisinin ana teması insancıl düzendir. Buna ulaşmanın yolunun diğer insanlara saygı ve atalara hürmet etmekten geçtiğini belirtmektedir. Konfüçyüs "Yüce" (君子 junzi), mükemmel manevi insan olarak anılmaktadır. Yüce/iyi insan, ancak dünya bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır; ona göre "Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi", insanın ulaşabileceği en büyük amaçtır. "Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyüs'e göre eğitimden geçer".