2024 40. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 07:26
Kitap; geçmişte, sanayi devrimi öncesinde, aydınlanma devrinde teknolojiye, bilime olan güvenin, makinenin insanın en büyük yardımcısı olması idealinin Kapitalizm ile nasıl tam ters bir etki yarattığını ve yaşamı o aydınlık gelecek yerine neden bu kadar düzensiz, tehlikeli hale getirdiğini sorgulayıp, çözümlüyor. Teknik şüphesiz olarak kapitalizme ve benzer şekilde savaşa gerçekten borçlu olsa da, makinenin başlangıçta bu yabancı kurumlar tarafından şekillenmesi ve özünde teknik süreçler ve iş biçimleri ile hiçbir alakası olmayan karakteristik özellikler taşımaya başlaması talihsiz bir olaydır. Kapitalizm makineden sosyal refahı ilerletmek için değil, kişisel kârı arttırmak için faydalanmış, mekanik aletleri yönetimi elinde bulunduran sınıfların gücünü ve servetini büyütmek için kullanmıştır. Tarafsız bir aktör olan makinenin çoğu zaman topluma zararlı, insan hayatına kayıtsız, insan çıkarlarına umursamayan bir öğe olarak görünmesi ve hatta bazen öyle olması, kapitalizmdeki ayırt edici niteliklerin bir sonucudur. Biz bugün teknolojinin gelişiminde organik olanın makineyi domine etmeye başladığı bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Biz, organik olanı basitleştirerek anlaşılır bir şekilde mekanikleştirmeli, mekanik olanı, daha organik bir hale getirmeli, böylece daha etkili ve bizim içinde yaşadığımız çevreyle daha uyumlu hale getirme amacıyla makine ve organik hayatı kaynaştırmaya çalışmalıyız. Kısacası makine, Neo teknik evresinde, düşünce hayatında ve sosyal hayatta taze bir kaynaşma noktası olarak işlev görmektedir. Biz makineyi ve teknolojiyi, insan hayatı ve refahı ile uyumlu bir hale getirmeliyiz. Teknolojiyi ve bilimi, İnsanları bölüp, savaş, sömürü ve yok etme kültürüne hizmet etmek için kullanmaktansa, aydınlık, huzurlu bir geleceği inşa etme yolunda kullanmalıyız. Bu'da bir zihniyet değişikliğini gerektiriyor. Yani kitabın vardığı sonuç sosyalist bir noktaya varıyor denebilir. Teknoloji (Bilim) ne şekilde kullanıldığına bağlı olarak cenneti'de cehennemi'de yaşatabilir. Ancak şu anki vahşi Kapitalist sömürü düzeninde teknolojinin insanlığa, refaha, adaletli ilerlemeye yönelik kullanılması mümkün değil. Bu nedenle uygarlığımızı, insanlığa yararlı hale getirmek zorundayız. Kitabın olumsuz tarafı, gereksiz uzun anlatım ve örneklemeler, kitabı okumayı zorlaştırıp sıkıyor. Ancak dönemine göre ve hâlâ teknolojinin, bilimin ve insanlığın gelişimini anlatması açısından çığır açmış bir başyapıt.
Teknik ve UygarlıkLewis Mumford · Açılım Kitap · 20193 okunma