2024 40. kitabı
Friedrich Nietzsche, 15 Ekim 1844’te doğmuş ve Böyle Buyurdu Zerdüşt adlı eserinde “Güç İstenci”, “Üstinsan” ve “Bengidönüş” gibi özgün fikirlerini zirveye taşımıştır. Nietzsche, bu kitabı için “en derin eserim” demiştir. Felsefi bir yapıt olmasına rağmen akıcı ve sade bir dil kullanmıştır. Aynı zamanda psikanaliz ve bilinçaltı kavramlarına öncülük ederek filozofların ilk psikoloğu olma unvanını hak etmiştir. Kitapta Zerdüşt karakteri aracılığıyla, insanı ve tüm inançları sorgulamış; insanın en yüce amacının “Üstinsan” olmak olduğunu savunmuştur. Nietzsche’ye göre Üstinsan, insanın evrimsel bir sonraki aşamasıdır. Hayata dair zayıflıkları ve sıradanlığı reddederek bu seviyeye ulaşılabileceğini belirtmiştir. Böyle Buyurdu Zerdüşt, felsefi, şiirsel ve aforizmalarla dolu bir eserdir. Ancak Nietzsche’nin eserleri, özellikle kız kardeşi Elisabeth tarafından çarpıtılmış; bu yüzden düşünceleri, Hitler gibi figürler tarafından yanlış yorumlanmıştır. Oysa Nietzsche, her zaman Alman milliyetçiliğine karşı olmuştur. Umarım sade bir anlatım olmuştur iyi okumalar.
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202447,5bin okunma