2024 89. kitabı
Dil Belası / İmam Gazali Merhaba Arkadaşlar, Yıllar önce sevgili @ikbalgurpınar 'ın sunmuş olduğu TV programında yaptığı tavsiye üzerine alıp okumuştum bu kitabı. İyi ki okumuşum. Gelelim kitabımızın konusuna , Eser, büyük İslam alimi İmam Gazali'ye ait İhya'dan bir bölümün tercümesidir. İçinde her insanın cennete veya cehenneme gitmesinde en önemli sebep olan dilin afet ve hastalıkları işlenmektedir. Eserde, dilin yirmi çeşit hastalığından ve dille düşülen tehlikelerden bahsedilmekte, tespitten sonra tedavi yolları gösterilmektedir. Günümüz insanın en fazla müptela olduğu yersiz, gereksiz ve ölçüsüz konuşma hastalığına kesin ilaç olacak bir kitap. Sizler için altını çizdiğim cümleleri aşağıya bırakıyorum. "Dil, insanları saptırmada şeytanın en büyük aletidir." "Selâmet içinde kalmak isteyen, sükûttan ayrılmasın." "Mümin'in susması tefekkür, bakışı ibret, konuşması da zikir olmalıdır." "İnsanlardan uzak kalmadan dili susturmaya alıştırmak çok zordur." "Kişinin, en fazla temizlemesi gerekli şey dilidir." "Hz. Ömer demiştir ki: "İyilik yapmak kolay bir şeydir; o güleryüz ve yumuşak sözdür." "Hz. Ömer der ki: "Ağzını eğip bükerek konuşmak, şeytanın konuşmasıdır." "Resulullah Efendimiz ﷺ şöyle buyurdu: “Mümin; kötülemez, lanet etmez, kötü ve çirkin konuşmaz.” "Anne ve babasına söven kişi lânetlenmiştir." "Hiç kimse, kimseyi küfür ya da günahla suçlamasın. Eğer suçladığı kimse dediği gibi değilse, söyledikleri kendisine döner." "Müslüman lânet edici olamaz. Dili lânete alıştırmak doğru değildir. " "Her kim, kardeşini kusurundan dolayı ayıplarsa, onu işlemedikçe ölmez." "Arkadaşlarının ayıplarını zikretmek istediğinde kendi ayıplarını hatırla. İbn Abbas (r.a.)" "Allahım! Ben, benim şeref ve haysiyetime dil uzatarak arkamdan konuşanlara, hakkımı helal ettim; bu benim onlara sadakam olsun." "Hasan-ı Basrî (rah) der ki: "Sana dedikodu getiren, senin de dedikodunu yapar." "İbadet on parçadır. Bu on parçanın dokuzu susmak, bir parçası da insanlardan kaçmaktır." "Mezardakilerin pişman oldukları şeyler için diriler birbirini yiyor." "Okuyun , okutturun." Sevgiler..
Dil Belâsıİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 201416,9bin okunma