2024 42. kitabı
Felsefeyle Terapi Çok başarılı değil bence ama yapmayı hedeflediği şeyi gerçekleştiriyor: “18 filozof inceledik. Onların felsefelerini farklı durumlara uygulamaya çalıştık. Bu uygulamalardan hangisini seçeceği ya da hangisinden kaçınacağı, herkesin kendi kararına bırakılmıştır. Tanıtılan filozofların düşünceleri birbirinden ne kadar farklı olursa olsun hepsinin ortak bir noktası vardır: Kendini tanıma çabası. Kitabın başında sorduğumuz, felsefe bir terapi olabilir mi sorusuna net bir cevap verebiliriz: Evet, onun iyileştirici etkisi vardır. Ama bu ancak felsefenin bir kendini tanıma süreci olarak anlaşılması ile mümkündür. Bu anlamda, burada tanıtılan felsefi öğretiler, fikirler bir kullanım kılavuzu olarak değil düşünceye yönlendiren çıkış noktaları olarak sunulmuştur.” “Burada tanıtılan filozoflardan hiçbiri, size ne yapılması gerektiğini söylemez. Onlar en iyi ihtimalle size bir hareket noktası verirler ve bu kitabın da amacı bundan başka bir şey değildir. Eğer, bu bir şekilde sizi etkilediyse muhtemelen siz de şöyle bir yola çıkabilirsiniz: ‘Yeryüzünde senden başka hiç kimsenin yürüyemeyeceği tek bir yol vardır. Yolun nereye gittiğini sorma. Yürü.’”
Felsefeyle TerapiAndreas Mussenbrock · Büyülüdağ Yayınları · 201395 okunma