·343 syf.····Okunma: 19 Kasım 2024 21:10 4-5 yıl önce yarıda bırakmış olduğum bir kitap kendileri, sanırım o dönem biraz ağır gelmişti. Normalde değinmeden geçecektim ama o kadar çok eleştiriler var ki bazıları tam bir linç kıvamına bürünmüş. Gençliğinde herkes ordinaryüstü zaten :) Bu yüzden iki cümle yazmadan geçmek istemedim. En temel eleştirisel durumlardan biri de size olmayanı anlatmıyor görüşü, konuların basit oluşu, zaten bildiğimiz şeyler gibi vs görüşler. Asıl zorlu yan da bu değil midir? Basiti yapmak? Basitçe, insan gibi yaşamayı bile başaramıyoruz. E peki neden? Çünkü zordur. Davranışları sürekli alışkanlıklara dönüştürebilmek farkındalık ister. Bunlar da iradenin konularıdır. Bu kitapta da olduğu gibi çalışmanın vermiş olduğu hazzın zamanla tüm onurlardan daha değerli olacağını ve daha verimli nasıl çalışılırı, hayatımızı dış dünyanın etkisinden arındırarak hazlarımızı yönetip irademizle hayatımızı nasıl bilinçli bir şekilde idealize edebilirizi okura yansıtmaya çalışıyor. Benim için farklı bir kitaptı. Tabi 20'li yaşlar ile 30'lu yaşlarda bu kitabı ele almak, hissedilen duyguların bir olması beklenmez. Ve motivasyon aşılayan, kişisel gelişim tarzında kitaplardan hiçbir zaman haz etmemişimdir aynı cümleleri evir çevir kullan, okuru olumla, her şeyin iyi olacağını öğütle falan. Bu kitap bir yöntem içermeye çalışıyor. Bilinçlendirme amacıyla insana kendi iradesini hatırlatıyor ve a dan z ye nasıl yaşamamız gerektiği hakkında irademize, bize, çevremize dair ipuçları veriyor. Açıkçası kimseye bir şey katmaz tarafında değilim. Daha önce okumuş olmayı isterdim. Lise, üniversite çağında olan gençler ve eğitimciler için daha anlamlı bir kitap olacağını düşünüyorum. Puanı kırdığım noktalar kitabın belli başlı yerlerinde sıkması gibi biraz yüzeysel geçmesi ile beraber bazı görüşlerine katılmadığım için kırdım. Bir de kadınlar hakkında ki bakış açısını sevmedim. Alabileceğiniz bir şeyler mutlaka olacağı gibi ağır bir okuma yaparak ilerlemenizi de tavsiye ederim. Beklentiyi benim gibi yüksek tutmadan düz bir okuma en faydalı okuma olacağını düşünüyorum. İyi okumalar.