·368 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Kasım 2024 00:00 Bulutlar yüklü,
Ha yağdı ha yağacak üstümüze hasret. Yokluğunla ben baş başayız nihayet.
1451 yılından bu yana anlatılagelen Meme Alan destanı, Cumhuriyet öncesi Osmanlı'nın son dönemlerinde, seferberlik esnasında yaşayan Memo ile Cumhuriyet döneminde yaşayan Mehmet Sidar'ın hikâyelerinin bir kurgu içerisinde birleştirilmesiyle vücut bulmuş bir destandır. Özellikle çokça duyduğumuz Memé Alan (Mem u Zin) destanı, Mehmet Sidar'ın babasının ağzından anlatılan, bir dengbej anlatımı şekli ile dersim yöresine ait kendine has öğeler ve betimlemeler barındırmaktadır. Bu anlatım, aynı zamanda Türkçe kaleme alınması ile de bir ilktir. Türk okurun bu destanı okuması ve anlaması, bu anlamda önemlidir.
Bu hikâyeler; bize hasreti, özlemi, acıyı en yalın şekli ile dile getirmekte dir. Ve burada anlaşıldığı gibi acıların ne dili ne dini ne de ülkesi vardır. Hasret, acı gibi duygular, milletler üstüdür. Bu üç hikâye şekli bize tam da bunu gösterir. Hangi ulustan olursak olalım; hangi dine veya mezhebe ait olursak olalım, acılarımız, hasretlerimiz ve dertlerımız ortaktır. Tarihte ve günümüzde dünyada yaşanan acı olaylar, çoğu kez önyargı ve ırkçı duygulardan kaynaklanmaktadır. İşte tam da bu çelişkilerden ve önyargılardan dolayıdır ki, günümüz Türkiye'sinde de birçok acı olay yaşanmıştır.
Aynı zamanda bir belgesel tadında Kürtlerin ve diğer Ortadoğu halklarının tarihlerini de öz ve yalın bir şekilde yansıtması açısından bu roman, kanımca farklı bir öneme sahip olacaktır.
Merhaba ayçiçeklerim nasılsınız?Ben hastayım bir süredir sesim çıkmıyor çünkü bel ve bacak ağrısıyla başlayan sıkıntılarım boğaz ağrısıyla devam ediyor. Bugün biraz daha iyiyim o yüzden sizi daha fazla bekletmek istemiyor hemen kitaba geçiyorum. Melek Fırat,Stern Sigorta şirketinde sigorta dedektifliği yapmaktadır. İlk vakası da Mehmet Sidar. Bir anda ortadan kaybolan Mehmet, polis teşkilatı tarafından öldü kabul edilip davası kapatılmıştır. Yüklü miktarda sigortası olunca tabi sigorta şirketi işin arka yüzünü ortaya çıkartmak için kolları sıvadı. Melek Mehmet'in ilişkilerini, ailesini, iş hayatını detaylıca araştırmaya başlar ve araştırdıkça Mehmet Sidar'in ölmüş olduğu düşüncesi zayıflar.
Melek durumun iç yüzünü ortaya çıkarabilecek mi?
Mehmet Sidar yaşıyor mu?
Ve neden ortadan kayboldu?
Yazar 3 farklı dönemle bize hikayeyi sunuyor. Normalde dili akıcı ve kitap merak uyandırıcı fakat ben kitap okuyacak durum da olmadığım için bitirmem uzun sürdü. Daha ayrıntılı yazmak isterdim ama inanın dermanım yok o yüzden bu seferlik mazur görün, kitapla ve sevgiyle kalın
Alıntılar
"Bir gün bile seni seviyorum demeyen bu kişi, yüreğindeki aşkını bitirmemden bahsediyordu. Ben sadece onun aşkını de- ğil, onu da onun yüreğindeki beni de öldürmüşüm meğer."
Dün gece Seni düşündüm, Yoktun aradığımda.
Bir erkek her şeyden önce iyi bir baba olmalı, diye düşünüyordum.