2024 10. kitabı
Insanin en içindeki belki de kendisinin bile farkında olmadığı şiddet dürtüsünü,bunu bastırmak için gösterilen abartılı iyilik ve yardımseverlik hallerini,konfor alanından çıkmaya cesareti olmayıp, etliye sütlüye karışmadan yaşamayi tercih edenlerin,günün birinde eline bir fırsat geçtiğinde,egosu zedelendiginde ya da ördüğü duvarlar yıkıldığında ne kadar zalim ve şiddet eğilimli olabileceğini öyle çarpıcı anlatıyor ki.... Gidip Freud'un arkasında 3 ihlas,1 fatiha okuyasim geldi.Adam zamaninda demiş işte. Id,ego,superego diye Kitapta sadece psikolojik değil, felsefik ögeler de var. Gerçek iyilik nedir? Birine acima duygusuyla yaklaştığımızdaki asıl duygularımız neler? Merhamet duygusunun sınırı nereye kadar? İnsan salt iyi ya da salt kötü müdür? Bir insanın içinde iyilik ve kötülük birarada bulunur mu? Bu kadar çarpıcı, rahatsız edici ,hissettirdikleriyle bu kadar ağır bir kitap sadece 192 sayfa. Ve ben 5 saatte ,neredeyse yerimden bile kalkmadan okuyup bitirdim. Bitirdikten sonra kendimi sorguladım. Ve okursanız siz de kendinizi sorgulayacaksiniz eminim Kitap ,ressam olmak isterken birgün müzede çok başarılı bir ressamın tabloları karşısında buyulenip,asla bunlardan daha iyisini yapamayacağını düşünerek,ressam olma hayallerinden vazgeçen ve baba mesleği avukatlığa yönelen Joseph'in ağzından anlatılıyor. Ailesi tüberkülozdan ölünce çok zengin ama tüberküloz takıntılı,yalnız bir adam olarak şehir hayatından kaçıp,sessiz ve sakin bir kasabaya yerleşiyor. Hayatı o kadar normal ki.Bu O'na yetiyor, farklı birsey yapmak O'nu korkutuyor,rutinlerin dışina çıkamıyor. Herkese ve herseye tamam demek kolayına geliyor.Bu da O'nu iyi biri yapıyor(!) Bir gün evinin önünde şiddet görmüş,kimsesiz bir cocuk buluyor.O'na acıyor,evine alıyor.Bu genç O"nun yalnızlığına iyi geliyor ama bir süre sonra bizim milli sözümüz gerçekleşiyor. Acima yetime.... Birden kendinizi Joseph yerine koyuyor ve içinizdeki şiddet duygusu açığa çıkıyor ve kendinizden korkuyorsunuz. Şiddetletavsiyemdir.
Kralın LanetiWill Heinrich · Jaguar Kitap · 20241,809 okunma