Puan vermedi·176 syf.····Okunma: 23 Kasım 2024 00:48 Enbiya Yıldırım hadise alanında kıymetli bir ilim adamı. Hadis bize yeter söyleminden önce bu kitabı okumak daha mantıklı olduğu için bununla başladım. Hadisi tümden reddedip Kuran’ın dini anlama yaşamada yeterli olacağını iddia eden söylemi bir nevi çürütmeye çalışıyor. Gelemek kültür ve hadisler olmadan Kuran’ı anlamanın zor olduğu hatta sadece hadis değil siyer coğrafya gibi ilimlerin de anlamada daha faydalı olacağı ile ilgili ayetler de son bölümde sıralanmış.
Aslında ibadet ile ilgili hadislere bakıldığında çoğunluğun itirazı yok, mezheplerin bir uygulamayı tercih etme nedeni mezhep imamının görüşü ve uygulaması diğerinin yanlış olduğu anlamına gelmiyor. Hadis yazma yasağıyla ilgili yorum biraz sıradan geldi bana peygamberimiz yasaklamış ama hadis önemsiz olduğu için değil o zamanda insanlar yine de öğrenmiş demek meselenin derinine tam inmemek oluyor bence.
Başlangıç kısmında Kuran bize yeter söylemindeki kişilerin tezlerinin çürütülmesi kısmını beğendim tahlil ve eleştiriler yerinde ancak bazı yerlerde üslup biraz sıradan geldi bana. Buna nasıl inanırsınız bunu nasıl söylersiniz bak böyle bir şey var kardeşim mantıklı mı bu gibi anlamlar çıkarılacak gibi. Sonuç bölümünde gayet hisle toparlanıyor ifrat ve tefrite kaçanını islam için faydalı olmadığı, uçlarda yaşamanın kimseye bir yararı olmadığı bağlamıyla kitap bitiyor. Hadisler muhakkak olmalı her hadisle hüküm verilir diyenlerin de hadisleri tümden inkar edenlerin de okuyup görüş açısını genişletmesi, feyzalması gereken bir eser, hocanın kalemine sağlık.