2024 51. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 00:00
Puslu Kıtalar Atlası okurunu 17. Yüzyılda İstanbul’da masalsı bir yolculuğa çıkarıyor. Adeta 1001 gece masallarından fırlamış bu hikayenin hem felsefi, hem tarihi hem de fantastik boyutu düşünüldüğünde hayal gücü zengin bir kalemin eseri olduğu aşikar. “Atlasımı sana emanet ediyorum. Daima yanında taşı ve atıldığın bu macerada yolunu kaybedecek olursan bu düş atlasının sayfalarını karıştırabilirsin. Fakat kendini sakın kaptırma. Adına Dünya dediğimiz kitabı oku.” Mistik karakterimiz Uzun İhsan Efendi düşler aleminde seyahat ederek bir atlas hazırlar. Oğlu Bünyamin’in yeniçerilere katılacağı zaman, hazırladığı bu gizemli kitabı oğluna verir. Puslu Kıtalar Atlası Bünyamin’in macera dolu yolculuğunda hem fikren hem de ruhen rehberlik edecektir. İhsan Oktay Anar’ın ilk kitabı olan Puslu Kıtalar Atlası postmodern romanın Türk Edebiyatındaki en başarılı örneklerinden bir tanesi diyebilirim. Zengin sayıdaki karakterleri hikayeleştirmesi ve bu hikayeleri birleştirerek ana kurguya dahil etmesi güzeldi. Düş ile gerçeğin arasındaki çizgiyle oynayan, insanın varoluşuna dair sorgulayan ve sorgulatan, bilmeye duyulan ihtiyacı açıkça ortaya koyan, kendine has yazım dili olan büyülü bir kitap. Çok severek okudum, bir kez daha okurum.
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma