Dünyanın en güzel kitabının incelemesi:
2024 45. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2024 08:01
Çok çok çok muhteşem bir kitaptı. Bu kitapla ilgili anlatacağım o kadar çok şey var ki. Hangisinden başlasam karar veremiyorum (o kadar doluyum yani). Her sayfasında bana hissettirdiği duygulardan mı bahsedeyim? Eiranın verdiği kararlardan dolayı nasıl şoka girdiğimden mi bahsedeyim? Yeni karakterlerden mi? İnceleme biraz uzun olmuş olabilir çünkü bu kitapla ilgili anlatabileceğim o kadar çok şey var ki. Yine de çok detaya girmemeye çalışarak -bunda çok başarısız olduğumu kabul ediyorum- incelemeyi yazmaya çalıştım. Neyse bir şekilde başlayayım ben. Öncelikle şunu tekrardan söylemeliyim, kitap muhteşemdi bence bu iki kelime bile yeterli kitabı anlatmaya. Kitap yazım dili olsun, karakterleri olsun her şeyiyle çok güzeldi. insanın içini huzurla dolduran ve her sayfasında istemsizce güldüren bir kitaptı. bu bir hafta boyunca kitap elimden düşmüyordu. Bir bölüm okumak için elime alıyor ve sonra devamında neler olacağını merak edip devam ediyordum ve bu yüzden de kitabı bırakamıyordum. Her sayfasında, her cümlesinde ayrı bir duygu yatıyordu ve ben her birini iliklerime kadar hissettim. En çok da mutluluğu, iliklerime kadar huzuru hissettim. Yeni karakterlerin her biri en ince detayına kadar düşünülmüştü ve ben her birini çok sevdim. Onları da tanımak kitabı benim için daha güzel kıldı. Ara sıra paylaştığım bu kitapla ilgili iletilerde de bahsettiğim gibi sanki biri karşıma ya da yanıma oturmuşta bana hayat hikayesini anlatıyor ya da düşüncelerini, duygularını paylaşıyormuş gibi hissettim. Bu yüzden de çok sevdim kitabı. Ben dinlemeyi seven bir insanım ve bu benim için aşşırı güzel bir şeydi. Yeni eklenen karakterlerden sevdiğim karaktere gelecek olursak. Her birini çok sevdim ama gönlümde yer edinen sadece bir iki karakter var. İlk sıradaki Bast. Sessizliği, çok kolay yalan söyleyebilmesi, gözlerinin mor olması ve en önemlisi de eirayla arasında geçenler. Onların sohbetlerini okurken ki yüzümde oluşan gülümsemeye engel olamıyordum. Aslında her bir karakteri okurken ki yüzümdeki gülümsemeye engel olamıyordum. Eira'ya gelicek olursam. Bu kadar değişeceğini hiç düşünmemiştim ve bu yüzden de yaptığı hareketler, davranışları beni her seferde şoka uğrattı. Ama buradan da bir insanın yaşadığı şeylerden dolayı nasıl değişebileceğini öğrenmiş olduk. Sonunda yaşananlar ise kalbime oturdu resmen. Kendimi aynı Eira gibi boşlukta hissettim. Bu kitap yüzünden dünü çok dalgın geçirdim. Klasik ve fantastik okuyan herkes, aslında türü fark etmez, kitap okumayı seven herkes bu kitaba da bayılacaktır diye düşünüyorum. İçerisinde insanı rahatsız edecek hiçbir şey bulunmadığı gibi bir yaş sınırı da yok bu yüzden herkese önerebileceğim bir kitap, bir seri. Bundan sonrası kitapla ilgili Spoiler içerir! Burada yazdıklarım ise yukarıda bahsettiğim şeylerin detaylı hali gibi bir şey, bu yüzden de spoiler içeriyor. (Bast) Öncelikle dürüstçe şunu söylemeliyim ki bu karaktere karşı biraz ön yargılı davranmış olabilirim. Hırsız kral olduğu için bence herkes böyle düşünebilir, arkasından bir hainlik çıkacakmış gibi geldi ve hala böyle bir ihtimal yok değil ama ben güvendim bu karaktere yaa. Damla ters köşe yapacağı zaman karakter ihanetlerimi pek tercih etmiyor bence ve bu çok hoşuma gidiyor. Güvenimizi sarsmıyor. Her bir karaktere karşı güven duygusu besliyoruz bu sayede. Ve Marlo ve de maça. En en sevdiklerimin ikinci sırasındalar. Sonunda Marlo onu en güzel bir şekilde sevecek kişiyi buldu ya bundan sonrası önemli değil. Marlonun hissettiklerini Eiraya söylemesi, o sohbet aşşırı tatlıydı. Kitabın sonlarındaki Bast'ın teklifini Eira'nın kabul etmesi ve Doğrucuyu yanıltması (neredeyse). Sonra da Marlonun da böyle bir teklif sunması falan beni şoka uğrattı. Kitabı okuyanlar, bu kısmı da okuduysanız çok teşekkür ederim. Spoiler bitti. Kendimi bulduğum, beni gerçekten bu hayatın üzücülüğünden kurtaran bir seri, beni mutlu eden. Kitabı okuduğum süre boyunca neredeyse hiç başımı kaldıramıyordum kitaptan buna rağmen bu sürede okunmamın sebebi de hemen bitmemesini istememem. 1k okurları ve kitap okumayı seven herkese, Yol sizden yana olsun. Son olarak böyle bir kitap, böyle bir seri yazdığı için Damla N. Archeron'a çok çok çok teşekkür ederim.
Gümüş Yürek 2D. N. Archeron · Guardian Yayınları · 2024884 okunma