“Teselli” kelimesinin iyileştirici bir gücü olduğunu düşünüyorum. Bu kavram bana “yumuşak” ve “incitmeden” kelimelerini çağrıştırıyor. Bu nedenle de bu kelime dahi bana göre iyileştirici. Ki Yazar Dervişin Teselli Koleksiyonu şeklinde 3 kitap yazmış ve her bir kitap kendi içinde bir dünya.
Bu kitapta her bir bölümde bir kavramın tesellisi ele alınarak açıklanmış. Metanet, iman, akış, fıtrat, çile, vefa tesellisi gibi. Her bir başlıkta insanın ruhuna iyi gelen, ruhu iyileştiren hikayeler, bakış açıları ve sözler var. Hayatımızda kaybettik gibi gördüğümüz, bir türlü ulaşamadığımızı sandığımız ya da sürekli olumsuz olaylar yaşadığımızı düşündüğümüz anlarda; kitaptaki bakış açılarından biri bile gerçeği fark ettirmeye yetecek, gönül gözümüzü açacak güçte gerçekten. Okurken bunu düşündüm. “Olumsuz” diyerek etiketlediğimiz ve kendimizden uzak bir yerlere taşıdığımız olaylar ve durumlar sadece bizim nazarımızda “olumsuz” ve bu nedenle uzaklaştırdığımızda rahatladığımızı düşünüyoruz, oysa ki hata burda başlıyor. Yazarın dediği gibi “Hatırlamak da unutmak da sanattır.” Neyi hatırlayacağımız ve neyi unutacağımıza kendimiz karar vermek kaydıyla. Hayat seçimlerden ibaret ve biz seçimlerimizi farkındalıklarımız ölçüsünde yapabiliyoruz. Farkındalığımızı ne kadar genişletebilirsek, seçimlerimiz o ölçüde isabetli olur yaşamda.
Şükür….Yaşamın olmazsa olmazı şükür. Kitabı okurken kendi yaşamımda ilk önce musibet olarak gördüğüm bir olayın sonradan şükür sebebi olduğunu fark ettim ve fark ettiğimde çok şaşırdım. Hemen musibet olarak etiketleyivermiştim. İçinde bulunduğum o an bu olay için şükretmiştim, çünkü burdan farklı bir kapı açılmıştı bana ve o an o kapıyı görmüştüm. Bakış açısının içinde bulunduğum durumu bu denli değiştireceğini bilmiyordum, bu açıdan da bu farkındalık benim için çok değerli olmuştu, “Değerlim” olmuştu.
Kitabın son bölümü “Batı’nın Tesellisi”. Bu bölümü doya doya duya duya okudum. Batı Edebiyatından bir çok yazarın kitaplarından alıntılara yer verilen bu bölüm çok ilgimi çekti. Kitabın son bölümü olan bu bölüm son dokunuşu yaptı gerçekten.
Severek okuduğum ve farkındalık kazandıran bu kitabı herkese tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.