Çelebi Dergisi 14.sayı, dosya konusu: Türk Öykücülüğü
2024 22. kitabı
Günümüzde ne yazık ki birçok dergi ve yayınevi yayın hayatına veda etmektedir. Ağırlaşan basım maliyetleri kitapların uygun bir meblağ karşılığında okuyucusuyla buluşmasına ne yazık ki engel olmuştur. Bu bulanık ekonomik ortamda Çelebi Dergisi insanüstü bir gayret ve çalışma azmiyle yoluna emin adımlarla devam etmeye çalışmaktadır. Çelebi Dergisi yılda üç defa (Nisan, Ağustos ve Aralık) yayımlanır. Tarih, edebiyat, kültür, düşünce üzerine ve önemli edebi şahsiyetleri konu alan çalışmalara imza atmıştır. Dergi akademik bir kimliğe bürünmüş ve hakemli dergi olarak yayın hayatına devam etmektedir. Üzerine çalıştığı konu başlıkları ile hem tarih hem de edebiyat alanında hatırı sayılır bir yer elde edinmiştir. 14.sayısının dosya konusu: Türk Öykücülüğü'dür. Derginin bu sayısının içeriği konu başlıkları ile şu şekilde özetlenebilir; Necip Tosun ile Çağdaş Türk Öykücülüğü Üzerine Söyleşi, Gelenekten Modernizme Türk Öykücülüğünün Tarihi Seyri, 1950 Kuşağının Türk Öykücülüğüne Etkisi: Edebî Yönelimler ve Tematik-Biçimsel Yenilikler, Destan Döneminden Halk Hikayeciliğine Geçiş. Dede Korkut Hikâyeleri, Mithat Enç Öykülerinin Sanat Felsefesi Açısından Değerlendirilmesi, Türk Öyküsünde Metinler Arasılık Bağlamında Halk Edebiyatı Unsurları: Uzun Çarşının Uluları Örneği, Türk Öykücülüğünün Aykırı Sesi: Sevim Burak ve Yanık Saraylar Öyküsü, Ömer Seyfettin'in Hikâyelerinde Millî Eğitim ve Terbiye Anlayışı, Ömer Seyfettin'e Dair Hisler ve Düşünceler. Türk öykücülüğünün tarihi seyrinden başlayıp, gelişim ve değişim basamaklarında ona eşlik eden müstesna yazarlarımızın ortaya koyduğu eserler ve düşünce dünyaları, kullandığı teknikler irdelenmiştir. Dede Korkut başta olmak üzere; Ömer Seyfettin, Mehmet Akif Ersoy, Cengiz AYtmatov, Ahmet Mithat Efendi, Samipaşazade Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Refik Halit, Yakup Kadri, Sadri Ertem, Sait Faik, Sabahattin Ali, Necati Cumalı, Sevim Burak, Nezihe Meriç, Mithat Enç ve adını yazamadığım birçok kıymetli şahsiyet ile karşılaşacağınız dolu dolu bir dergi. Aynı yazıları farklı dergilerde noktası virgüllüne değişilmeden okuyan kitleler için bulunmaz nimettir çelebi dergisi. Tekrara düşmeden seçilen makaleler, inceleme ve kıymetli yazılar her defasında yeni bir bilginin peşinden bizi sürüklemiştir. Her sayısının sonunda dosya konusuna uygun olan eserlerin tanıtımını içeren inceleme yazıları mevcuttur. Bu sayıda benimde okumak için not aldığım; Aykut Ertuğrul'un kaleme aldığı "Kusurlu Rüya: Tuhaf Zamanlarda Öykü" isimli eserini Rümeysa Bedirhanoğlu yorumlamıştır. Bu sayıya emek veren kıymetli isimlere teşekkür ediyorum, özelliklede akademik camiadan olmayan benim gibi okuyucuların anlayabileceği sade, anlaşılır ve akıcı bir üslup kullanmaları yazıları okudukça okuma isteğimizi perçinlemiştir. Çelebi Dergisi bir ansiklopedi seti niteliğinde her sayısında daha da büyüyerek kitaplığımın baş köşesinde yerini koruyor. Evet arkadaşlar ilerde oğullarım bu eserleri okuyacaklar ve "annemin zamanında ne kadar kaliteli ve teferruatlı dergiler varmış" diyecekler. Okuru bol olsun. Kitap Şuuru #kitapsuuru #öykü #dergi #alıntı
Çelebi Dergisi - Sayı 14 (Ağustos 2024)Çelebi Dergisi · Çelebi Yayınları · 20245 okunma