2024 46. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2024 12:37
Birgül Yangın Aslanoğlu Canım Birgül, Çağdaş Türk Ozanı Barış Manço,41 Türk Sinemasında Folklor İzleri, Dedemin Köstekli Saati, Yediveren, Sinem: Deyimler Prensesi( Çocuk kitabı) , Debbağ, Gün Dönende olmak üzere toplam 7 kitaba imza attı Hepsini okumak kısmet oldu , hatta Sinem: Deyimler Kitabını çocuklarim da okudu Yazma istidadı doğuştan savina inanırım ,bunun en büyük örneği sevgili @ Birgül Debbağ harika bir kitapti ama o zaman değerlendirme yazısı yazacak durumda değildim, kısmet Gün Dönende kitabına kısmet oldu. Çok sevdiğim bir arkadaşım olsa da sevgili Birgül, gayet tarafsız yazacağımdan emin olabilirsiniz Gün Dönende kitabı döngüsel bir kurguya sahip 10 öyküden oluşuyor. Birbiriyle iç içe geçen öykülerin kurgusu , içtenliği, insanı derinden sarsıyor. 72 sayfadaki derinliği anlatamam. Toplasan birkaç saatte okur bitirirsin lakin kurgu öyle yoğun ki üzerinde düşüne düşüne, empati kurarak okursanız birkaç saate bitiremezsiniz. Eserde beni en çok çeken, döngüsel kurgu olması,üslubu demeyeyim bile. Niye derseniz yazarımız gah başa dönerek gah ileri giderek ,gah tekrar edilen isimlerle kurgularini güçlendirir ve karakterlerin veya durumların zaman içinde nasıl değiştiğini gösterir aslında. Yalnızlık, çaresizlik ilmek ilmek gerçekle vuku bulmuş. Öykü öykü yazdım okurken, bundan sonraki kısmı eseri okuyacaklar için spoiler içerebilir. 1.Şöhret-i Alâ Konağının Sahipleri Öyküsü Yalnızlık duygusunun ilmek ilmek işlendigi muazzam bir Kalabalıklar içindeki yalnızlık duygusu , kendi sesinden başka bir ses duymayan kadının iç döküşü.... Mutlu,onun oğlu Çağlar, gelin Jale, Gürhan, Betül, Berna, Sibel, Nesrin , Gülşen,Seher, Yunus ,tibbiyeli ikizler Arzu ve Hülya, Münire,Harun ve yönetmen Serkan Bey... " Çin porselen takımı artık takım değil ,beş parçası eksik . Eşyanın eksikliği hayatımdaki eksikliği ile daha çok hatırlatıp içime oturuyor..." S.11 Yalnızlık hassas kalplerin yazgısı olsa gerek. S.9 2.İpek' in Şarkısı Öyküsü Tarihi Koza Han' dan başlayan mekan beni öğrencilik yillarima götürdü. Kalp ameliyatı sonrası ruh hali değişen İpek ' in öyküsü.Duygularina neşter vurulmuş gibi... hissederken bir umut gelip kalbine dokunur. Çok sevdiğim öykülerden biri oldu, her satırı çizme ihtiyaci hissettim. "Meğer kalp insanın aslıymış. S.20 Unutma ki her kalp kendi şarkısını besteleyip söylermiş." S.22 3)Do' dan İstediğim Bir Mi Öyküsü Öykü kahramanı Gazel. Ben kadın sandım ama erkek çıktı Gazel beste yapmak için komşusu İpek Hanımın evine gider isminin Türkan Şoray olduğunu söyleyen yaşlı hanım nevi şahsına münhasır bir yalnızlık içerisinde Yeşilçam filmleri ile hayatı iç içe geçen İpek Hanım, Gazel' e ilham olur. " Bir insan ne zaman ölüyormus biliyor musun? Sevdiğinin hayalinde yaşamadığını anladığı anda ." S 34 4. İkinci El Kitapların Ruhu Öyküsü Sahaflardan kitap almaya meraklı Zeynep ' in öyküsü. En son aldığı kitapta Elvan adı yazar, altı çizili satırlar, Zeynep'i Elvan' in peşine düşürür.Elvan' in izini sürerken bir önceki öyküdeki Gazel çıkar karşımıza. " Ya Hafız ya Kebikeç" in bir kitap tilsimi olduğunu öğrendim bu öyküde.Suryaniler kitapları hasereler yemesin diye ve korunsun diye hem yazar hem Kebikeç bitkisi koyarlarmis arasına. "Kimileri kitabı hor kullanan okurları eleştirir.Bu tutumu, kitaba değer vermeme , saygısızlık olarak da düşünür.Oysa her eşya kullanıldıkça değer kazanır.Bir eşyanın yıpranması, yaşanmışlığin en iyi göstergesi." S.36 5) Elvan ile Bay X'in Muhtemel Aşk Hikayesi Düğün Çiçeği ağzından yazılmış kitap arasında kurutulmuş çiçeğin ağzıyla yazılmış bir öykü.Elvan' a bana iyi gelmiyorsun diyerek terkeden Bay X çiçeğin gözünden acaba benim yüzümden mi terk etti diye kökleri yakıcı ve zehirli olan çiçek yüzünden mi ayrılmıştı Bay X.... Merak unsuru zirve yapan bir öykü. Öykü " Cesaretiniz varsa köklerimden koparın . Bakalım başınıza neler gelecek? " Diye biter ,bu cümleyi okuduktan sonra sanırım hiç bir çiçeği kökünden sökmem 6) Kaç Kuşaktır Bir Aşkın Yazgısı Öyküsü Aşıklık unvanını saz şairi olduğu için değil kara sevdalısı Elif için alan Aşık Seyfi' nin hüzünlü öyküsü. Seyfi' nin sevip de kavusamadigi Elif' i kor olup içini kavurur yıllarca. Seyfi ' ye mi uzulesin yoksa Seyfi'nin hiç sevilmedigini bilen karısı Döne ' ye mi gelgitler yaşayarak okunan bir öykü. "Vay gidinin dünyası vay! Yeter felek, ağlatma şu garip kulunu, ben naçarim kimse bilmez bu halımı, yarim toprak olmuş ver gayri ölümü, Polat'ın ırmağına döktüm Elif' im derdimi." S.51 7) Bir Kuşluk Bir Düşlük Öyküsü Birbirinin içinde diğer öykü döngü son sürat devam ediyor. Elvan'in Aşık Seyfi' nin torunu olduğunu öğreniyoruz bu öyküde. Tutamayıp bütün sırları söylemekten çekiniyorum 8) Kara Delik Öyküsü Sahafta yolu kesisen Elvan'in izini süren Zeynep ' in monologu ve yazma mücadelesinin anlatıldığı öykü de altı cizilecek çok şey var . Döngüsel kurgu devam ediyor "Bir süre sonra yazar kahramanı gibi yaşarmış ya! "S.61 "Kalbimde öyle bir kara delik var ki ışık oyunlarıyla hep avunmuş. Gecelerin sessizliğinde kırık dökük hatıralarla dört bir yana savrulmuş." S.65 "Benim hikâyem nerede başladı nerede bitti? Bir tutam yeşile aldanmisti oysa umutlarım.Gunesi göremedim,sen başka mevsimi seçince. Bense bir kış masali olarak kaldım altmış beş saniye içinde. Gün dönende beni de kaleme alacaksın , biliyorum.Kim bilir dağ başında kar altında yeniden baş vereceğim beni anlattığında." S 66 9) Gün Dönende Öyküsü Kitaba ismini veren öykü hakkında sadece alıntı paylaşmak istiyorum. Büyü bozulmamali "Acıyı sadece dokunaklı bir şarkıyı dinlerken hissetmeyin. Bir bebeğin susturulmuş ağlaması bir annenin feryadı çözsün kalbinizin buzlarını." S.67 "Güneş küsmedikce göğe ve insana , güneşin doğuşu cennete kalmayacak. Kök salacagiz derine ,en derine". S.70 10) Zincir Öyküsü Son öykü, tüm hikayelerin bir finali gibi. Döngü burada tamamlanıyor. Yazarımız Zeynep dünyası cehennem olanlarla, savaşın masum meleklerini yazdı.Umudun kapısını bekledi .Kim bilir belki ruhundaki kara delik kaybolur diyerek bitirir öyküyü sevgili Birgül
Gün DönendeBirgül Yangın Aslanoğlu · Hece Yayınları · 202431 okunma