Oğuz Atay - Oyunlarla Yaşayanlar
2024 1. kitabı
Oğuz Atay’ın Oyunlarla Yaşayanlar kitabı, tiyatro formunda yazılmış olmasına rağmen insan hayatının gerçek yüzünü gözler önüne seriyor. Ana karakter Güner Süer, oyunlar yazıp sahneye koyarak kendi hayatını bir şekilde anlamlandırmaya çalışırken, aslında bizlere hepimizin hayatta taktığı maskeleri ve oynadığı rolleri hatırlatıyor. Güner’in sahneye koyduğu oyunlar, onun gerçeklerle yüzleşmekten kaçışını temsil ediyor. Ama bu kaçış, aynı zamanda hayatın içindeki çelişkileri, hayaller ve gerçekler arasındaki uçurumu sorgulatan bir derinlik taşıyor. Okurken sık sık düşündüm: “Biz de mi sahnede yaşıyoruz? Hangi maskelerle hayatımızı sürdürüyoruz ve bunları neden takıyoruz?” Oğuz Atay, bu kısa ama vurucu eserinde ironi ve mizahı ustalıkla kullanarak okuru hem güldürüyor hem de düşündürüyor. Hayatı bir sahneye benzetip, rollerimizi sorgulamamızı sağlıyor. Atay’ın o keskin zekâsı ve derin bakış açısı bu tiyatro eserinde de kendini fazlasıyla hissettiriyor. Eğer hayatın anlamını sorgulamayı seviyorsanız, Oyunlarla Yaşayanlar size çok farklı bir pencere açacak. Bir yandan eğlendirirken bir yandan da kendi gerçeklerinize dönüp bakmanızı sağlayacak bu eser, Oğuz Atay’ın neden edebiyatın en özel kalemlerinden biri olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Duygu ve Düşünce
Oyunlarla YaşayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202011,6bin okunma