2023 3. kitabı
Okuyalı epey zaman oldu aslında. Ancak bu kitap öyle bir kitap ki hiç beklemediğiniz bir anda “tıpkı 1984deki gibi” diyerek kendini hatırlatıp duruyor. Farklı farklı konularda birden aklınıza geliveriyor. Bir Kimya bölümü öğrencisi olarak edebiyat dersinde dilin önemini dinlerken aklınıza birden yenidil mantığı gelebiliyor, ya da belki lisede felsefe dersinde Kant’ın bir sözünü okurken aynı mantık yenidilde de vardı diyebiliyorsunuz. Yenidil benim en çok üzerinde durduğum kısım olduğu için fazla örnek verdim. Bunun haricinde artık günlük hayatın bazı anlarında oturup size ne yaptığınızı sorgulatıyor. “Bu müziği dinliyorum ama ya kitapta dediği gibiyse?” Hayatın içine tümüyle karıştığınız ve algılarınızın sadece o anda olduğu zamanlarda birden bire sizi kendinize getiriyor ve oturup “ne yapıyorum ben?” Diyorsunuz. Çok gerçek şeyler anlatıyor, ama bir o kadar da farklı bir şeymiş gibi anlatıyor. Belki çok büyük bir okur değilim ama benim için bu kitap dünyada yazılmış en iyi distopyadır, kara dörtlemeyi bitirdikten sonra bunu söylemeye hakkım olduğunu düşünüyorum. Kısacası okumayanlar kesinlikle okusun. Ama anlamak için okuyun. Bazen aynı sayfayı beş kere okumanız gerekebilir. Ama beş kere okur da anlarsanız hayatınızda hiç almadığınız kadar zevk alırsınız o kitaptan. Ya da idrak etmeden sadece okuyup arkadaşlarınızla kafede otururken “kanka çok sıkıcı ya, neyini bu kadar abarttılar anlamadım” gibi cümleler kurabilirsiniz. Size kalmış..:)
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023199,9bin okunma