Kurguyla harmanlanmış gerçeklik
2024 81. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2024 00:03
Yine dolandırıldığım bir eser diye konuya girmek isterdim ama bu sefer (diğerleri gibi) hakkı verildi. Şu dar zamanda -sene sonuna kadar okuma hedefimi, yeni ofis açma döneminde olduğumdan yetiştiremediğim- sayfası çok olan kitapları okumayı ertelediğim bir vakitte bana hediye alınıp ve ısrarla şimdi hemen okumam için rica edilince(!) okumak zorunda kaldım. İtiraf ediyorum artniyet bile aradım. Kendisi ile aynı kitap hedefini koyduğumuz için benim geriye düşmemi bile isteyeceğini.. Utanmıyorum çünkü gizli niyetlerinin arasında bu da vardı sksks. Hadi biraz da kitap hakkında yazayım. Irvin D. Yalom’un psikoterapi ve felsefeyi harmanladığı bu roman, hem entelektüel bir şölen sunuyor hem de derin bir içsel yolculuğa çıkarıyor bizi. Kitap, hayalî bir tarihsel buluşmayı konu alıyor: Ünlü filozof Friedrich Nietzsche ile Avusturyalı doktor Josef Breuer'in yollarının kesiştiği bu hikâye, bir tedavi süreci gibi görünse de, aslında iki zihin arasındaki karşılıklı bir keşfe dönüşüyor. Yalom, felsefenin soyut dünyasını, insan ruhunun somut acılarıyla buluşturuyor. Nietzsche’nin hayatın anlamına dair sert ve keskin görüşleri, Breuer’in terapötik yaklaşımlarına meydan okuyor. Özellikle, Breuer’in Nietzsche’yi “iyileştirme” çabaları, Nietzsche’nin "Acılar, büyümemizin en büyük kaynağıdır," düşüncesiyle çelişiyor. Bu ikili arasındaki diyaloglar, okuyucuyu kendi hayatını ve düşüncelerini sorgulamaya itiyor. Hatta kendime bir terapi çıkışı bile buldum. Romanın en güçlü temalarından biri insanın varoluşsal acısıdır. Nietzsche’nin "Amor fati" (kaderini sev) felsefesi, Breuer’in daha pragmatik ve iyimser bakış açısıyla çatışıyor. Bu iki karakterin diyalogları, insanın kendi acısıyla yüzleşmesi gerektiğini ve bu acının dönüşüm için bir araç olabileceğini gösteriyor. "Nietzsche Ağladığında," sadece bir roman değil; bir düşünce yolculuğu, insanın kendi acısını sorgulama sürecidir. Felsefi derinliği, edebi anlatımı ve psikolojik çözümlemeleriyle okuyucuyu içine çeken bir eser gerçekten. Ve en sevdiğim okuma türü benim için. Hem kurguyla harmanmış gerçeklik, felsefe ve Psikoterapi ile buluşması..
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma