Ben Kirke kitabı hakkında düşüncelerim
2024 7. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2024 00:00
Eğer sosyal medya kullanıyorsanız Ben Kirke kitabını görmeme şansınız olmadığını biliyorsunuzdur. Birçok yerde paylaşıldı ve hatta kitap dinleme uygulamalarının reklamlarında kullanıldı hayliyle bende zaman içinde merak ederek aldım ve kitaplığıma yerleştirdim. Raftaki yerini bir süre koruduktan sonra geçen ay okumaya karar verdim. Başladığınızda bir sürü isim bir sürü tanrı sizi karşılıyor diyebiliriz. Kitap ismini de aldığı Kirke isimli karakterimizin ağzıyla anlatılıyor. Hayatına onun gözüyle tanıklık ediyoruz. Kitabın ilk kısımlarında aile üyeleri ve akrabaları olan tanrıları tanıtması bunun yanı sıra Kirke’nin onca kudretli tanrı arasındaki konumu merak uyandıran cinstendi. Kitabın ilk çeyreği sakin ve Kirke’nin aile içindeki yeriyle geçiyor. İlk çeyreğinden sonra artık “Kirke’nin de bir gücü olmalı muhakkak keşfedece” diye düşünmeye başladım ve onun durumunu ona yapılan muameleyi hissetmeye calıstım. Bir yerlere gelmesi kendini bulma arzusuyla doldum diyebilirim. İlk çeyreğinde sakin ancak okumaya devam etmeye sevk eden ardından gelen orta bölümlerinde Kirke’nin hayatıyla, kudretli tanrılarla ve içindeki kişi olma arzusuyla kendini arayışı; kendini bulabilecek mi? Sorusunu aklınıza yerleşiyor ve o hatalarının bedellerini öderken yaşayacaklarını merak ediyorsunuz. Kirke’nin hiçkimseden destek görememesi hep yalnızlığa itilmesi yalnız kalması, yol göstericisi olmaması dışlanması içinizdeki bazı duygulara dokunuyor. SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER SPOİLER Kirke’nin sevdiği için en iyisini istemesi, onu sevebileceğine inandığı tek kişiyi kaybetmemek için ona sonsuzluğu bahşetmek istemesi ve büyük kudrete ve güce, saygınlığa kavuşan aşkının dışlanmış Kirke’ye kör olacak kadar görmezden gelmesi. Gücün hayattaki konumunu da daha iyi açıklıyor. Güce kavuşanlar daha fazlasını istiyor ve içine girdiği toplum içinde dışlanmışları istemiyor. Nitekim Kirke’nin kendinde bile olmayan bir gücü bahşettiği sevgilisi gücün deryasına kapılıyor. İyi niyetli, kendini arayan, bir yere kadar hep veren ve herkesten kapı duvarı göre göre yerini bulmaya çalışan Kirke’nin o içinize işleyen hikayesi. Kitabın son 30-40 sayfasının beklentilerimi karşılamadığını hissediyorum. Kirke’nin serüveninde daha iyisini hak ettiğini, sevilmesini değer görmesini çok istemiş olsam da yüzeyel bağlantıları dışında onun güzel, tutkulu, sevgiye aç yanının doyurulmaması beni üzdü. İlerleyişinde sanki daha iyi bir konuma gelebilirmiş gibi hissettim. Hikayenin sonu da güzeldi ama eksikti. Yüzeyseldi. Kısa kesilmiş gibiydi. Okuyan bir arkadaşımla kitabın son sayfasını konuştuğumuzda ben Kirke’nin tanrı olmamayı seçerek bir karışım yaptığını ve ölümlüye dönüştüğünü anladığımı söyledim. Oysa bambaşka bir anlam çıkarmış. Son 3 bölümü tekrar okumayı düşünüyorum. Çünkü bu kısımlarda kitap üzerindeki odağımı biraz kaybetmiş olabilirim. Hala bir dokunur yere varamamış olması sanırım son 3 bölümde beni yordu. Son bölüm 2 bölüm daha uzatılarak en azından 15-20 sayfayı daha hak ediyordu. Kirke’nin son kararını daha büyük bir tutkuyla okumayı isterdim. En azından bu mücadele daha tutkulu ve zaman ayırılmış bir son sahneyi hak ediyordu. Son olarak kitap okumaya değer miydi? Evet, değerdi. Sıkıcı değildi ve akıcıydı. Aska yılmaması, sürekli direnmesi ve çevresindeki herkes için aciz görülen olan o gücünü koruyabilmesi, kendini kaybetmemesi takdire şayandı. Abartıldığı kadar mıydı derseniz hayır. Yine de anlamlı bir kitaptı. Aramızda bir çok Kirke olduğunu hissetmeniz olağan. Belki de Kirke sizseniz sizin için bu serüven çok daha can alıcı olabilir. Tavsiye ederim
Ben, KirkeMadeline Miller · İthaki Yayınları · 202444,2bin okunma