2024 32. kitabı
BEN SANA MECBURUM ... ne vakit bir yaşamak düşünsem bu kurtlar sofrasında belki zor ayıpsız fakat ellerimizi kirletmeden ne vakit bir yaşamak düşünsem sus deyip adınla başlıyorum içim sıra kımıldıyor gizli denizlerin hayır başka türlü olmayacak ben sana mecburum bilemezsin İÇ YAPI: - yaşanmış bir aşk şiiri olarak karşımıza çıkar. Bu aşk öznenin bütün varlığını kuşatmıştır. Şair, sevdiği insanın aşkını içinde tutamadan yaşamanın imkansız olduğunu diyaloglarında işler. - şiir üç düzeyde ele alınabilir. (1) Anlatım düzeyinde aşk ifade edilir, (2) görüntü düzeyinde betimlemeler, (3) ses düzeyinde gramafon çalması; modernlikten önceki eskinin duygusunun imgesidir. Bu üç düzeyde anlatıcı özne hep "ben sana mecburum" dizesinde açılır. İlk dörtlük, doğrudan, bir aşk karşısındaki mecburiyetin idrakıdır. -- "büyüdükçe büyüyor gözlerin" mısraı öznenin sanki bütün hayatı sevgilisinin gözlerinde yaşadığını belirtir. --"içimi seninle ısıtıyorum" mısraı sonbahar, akşam ve yağmuru çağrıştırır. İkinci dörtlük, yağmurlu bir sonbahar akşamı sokağını tasvir eder. --"bu şehir o eski İstanbul mudur?" mısraında şair, sevdiği kişiyle olduğu İstanbul'u mu yoksa eski kültürdeki İstanbul'u mu kast ediyor bilmiyoruz. Üçüncü dörtlük, aşk duygusunun hayat içindeki birkaç görüntüsünü ifade eder. --"sevmek kimi zaman rezilce korkuludur" mısraı öznenin umutsuzluklarını dile getirir. Dördüncü dörtlük, şairin içine dolan bir müzikle aşk mecburiyeti için neler yapabileceğine dair zihninden geçenlerdir. Beşinci dörtlük, 'sen' dediği insanın nerede ve nasıl olduğuna dair hayal kurar. Altıncı dörtlük, içinde yaşadığı toplumsal yapının aşka yabancılığını yorumlar. BİÇİM: Serbest mısralarla kurulmuş, dize sayısı bakımından uyum olmayan, anlam olarak kümelenmiş mısralardır. Hem halk hem divan şiirinden gelen tesirler vardır. Heceden gelen ritim, tekrarlarla sağlanmıştır. Şiir aynı zamanda öznenin kendisiyle de konuşmasından dolayı bir iç monolog gibidir. Her mısraın küçük harfle başlaması, modernistliğin ve II. yeni tavrının göstergesidir. Özne her bir mısrada bir duygu, yaşantı, mekanı kendi içinde bir uyumla anlatır. -incelemenin kullanımında kaynak gösterilmesi zorunludur.
Şiir
Ben Sana MecburumAttila İlhan · Ataç Kitabevi · 196013,3bin okunma