2023 112. kitabı
Kişisel gelişim kitaplarını seviyorum fakat aynı zamanda seçici olmaya da dikkat ediyorum. Zira öyle kişisel gelişim kitapları var ki aman aman... O kitapları görünce aklıma "kendini sevebilmek için ilk önce kendini sevmelisin" diyen kadın geliyor. Böyle bir video vardı, ayrıntısını hatırlayamayacağım. Neyse. Kitabımıza dönecek olursam İlber Ortaylı'yı hemen hemen hepimiz biliriz, tanırız. Ee İlber Hoca daha iyi bir yaşam için önerilerde bulunur da biz okumaz mıyız, tabii okuruz. İlber Hoca ile bu söyleşiyi Yenal Bilgici gerçekleştiriyor. Sorduğu sorular her insanın hayatında yeri olan "insan kendini nasıl yetiştirir, nasıl çalışmak gerekir, kimden ne öğrenilir, ne izlemeli, dinlemeli, insan yaşadığı şehirden nasıl yararlanır" gibi sorular. İlber Hoca da bu soruları kendi hayatından yola çıkarak cevaplamış. Hocanın önerilerine kesinlikle katılıyorum fakat ülkemizi, şu anki sosyal çevreleri düşündüğümde bazı önerileri biraz havada kalıyor. Zira herkes ayn hayat şartlarına sahip değil. Keşke olsaydı ama yok işte. Bir dil öğreniyorsun etrafında konuşacak kimse yok meselâ. Bunun gibi pek çok sorunla karşılaşıyorsun. Herkes bir Halil İnalcık değil ki kendini bu dar dünyadan kurtarsın. Bu yüzden bazı konularda belki daha gerçekçi olabilirdi hocamız. Onun dışında izlenmesi gereken filmler, dinlenmesi gereken müzikler, okunması gereken kitaplar, görülmesi gereken ülkeler -bu da imkânı olanlar için geçerli :)-  gibi konularda verdiği öneriler çok güzeldi. Pek çok yerin altını çizdim fakat bu söylediklerini özellikle kaydettim. Bazı üzüldüğüm kısımlar oldu. Hocamızın söylediğine göre bazı şeyleri gerçekleştirmenin bir yaşı var ve bu yaşı geçtiğin taktirde bu şeyler daha zorlayıcı olabiliyor. E tabii bunları duymak da beni biraz üzdü ahahaha
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,3bin okunma