2023 25. kitabı
Ünlü Kırgız Türklerinden Cengiz Aytmatov gibi mükemmel bir yazarın kitaplarından Gün Olur Asra Bedel’i ve Cengiz Han’a Küsen Bulut’u zaten okumuştum. Bu yüzden Toprak Ana’dan beklentim yüksekti ve yazarımız beni hiç şaşırtmadı. Toprak Ana kitabında II. Dünya Savaşı’nın, bir Kırgız köyüne vermiş olduğu acılar yer alır. Köyün erkekleri askere alınmış ve kadınlar, çocuklar ve yaşlılar bir başlarına kalmışlardır. İşte o insanlardan biri olan Tolganay, eşi Suvankul’u; çocukları Kasım, Maysalbek ve Caynak’ı savaşa göndermiştir. Tolganay ve gelini Aliman’da bu savaşın mağdurları olmuşlardır. Tolganay, Aliman ve köylüler uzun süre kıtlıkla mücadele etmişler ve hayata tutunmaya çalışmışlardır. Yoksulluk onları her gün biraz daha güçten düşürmüştür. Kitap okurken çok fazla duygulanan biri değilim ama Toprak Ana’da duygulanmadım, etkilenmedim desem yalan olur. Romanlarda genelde savaşanların yaşadıklarına şahit oluruz ama bu kitapta savaşın gerisinde kalmışların çektiği acılara tanıklık ediyoruz. Cengiz Aytmatov, Toprak Ana’yı mezarı belli olmayan babası Törekul Aytmatov’a ve kardeşlerini büyük bir özveriyle yetiştiren annesi Nahima Aytmatov’a ithaf etmiştir. Buradan da anlıyoruz ki Suvankul Cengiz Aytmatov’un babasını, Tolganay ise annesini temsil etmektedir. Bu durum kitabı iki kat etkileyici hale getiriyor. Ben çok sevdim. Okuyun, okutturun derim. Başka bir Cengiz Aytmatov kitabında görüşmek üzere
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,9bin okunma