Puan vermedi·264 syf.··Beğendi
···Okunma: 27 Kasım 2024 20:48 Yazarın okuduğum ilk romanı.Son derece dingin bir tarzı var.Yoğun olmayan olay örgüsü, kahramanımız olan yapay zekalı robot, Klara tarafından aktarılıyor. Sadece Klara’nın gözünden görüyoruz dünyayı.Yazar bu konuda çok başarılı bence.Robotun dünyayı algılaması insan gözüyle değil ve yazar, adeta yapay zekayla oluşturulmuş doğayı algılatıyor bize. Bunu insan bakış açısını katmadan yapabilmek zor bence ve yazar, hiçbir yerde kaymamış buna.
Klara, güneşten enerji alan bir robot. Bu yüzden güneş ışıklarına özel bir önem atfediyor.
Gözlem yeteneği güçlü olan Klara, mağazadan Josie adlı hasta bir kız tarafından satın alınıyor.Ona arkadaşlık biraz da bekçilik yapıyor. Genetik düzenlemeler yüzünden hasta olan kız, iyileşiyor ve Klara’ ya artık ihtiyaç kalmıyor. Bu süreçte Klara, sevgi, aşk, arkadaşlık gibi insani özellikler üzerine gözlemler yapıyor.
Roman, bilim kurgu romanı kapsamında kabul edilebilir. Okurken insan, Klara ile nir bağ kuruyor. Hatta onun adına üzülüyor. Adeta dünyayı ve insanları tam olarak kavrayamayan bir çocuk, gibi geldi bana.Yazarın bize bunu hissettirmesi de başarılı olduğunu gösteriyor.
Diğer bir kitabı Gömülü Dev’e başladım. Bambaşka bir konu ve devre gittim. Merakla okuyorum.