2023 83. kitabı
Kitap sayfaları arasında pek çok paylaşılan, reels yapılan o kitap "İki Şehrin Hikâyesi". Ve genellikle de şöyle denir "En güzel giriş cümlesine sahip". Tarihi roman özelliği taşıyan kitap ilk defa 1859'da gazetelerde bölümler hâlinde yayımlanmış ve dünya klasikleri arasına girmiş. Tarihi roman okumayı pek sevmediğim için ya da yanlış zamanda başladığım için mi bilmiyorum kitabın içine girip kahramanlardan biri gibi hissedemedim. Ya da fazlaca karakter olduğundan biriyle bağ kuramadım. İlk başlarda kitap, oldukça ağır ilerliyor ve daha sonradan hareketlenmeye başlıyor. O yüzden sonlarına doğru çok daha iyiydi. Yazar, Fransız Devrimi yıllarını gerçekçi bir şekilde yansıtmış. Gücü eline geçirdiği takdirde insanların ne kadar acımasız olabileceğini gözler önüne sermiş. Kin, öfke, fedakârlık, aşk gibi kavramları o dönem üzerinden vermiş. Özellikle satır aralarına gizlenen ipuçları dikkatimi çekti. Gelecekte yaşanan durumların kısa cümlelerle önceden vermesi güzeldi. Romandaki olaylar ihtilal öncesi ve sonrasında Londra ve Paris'te geçer. Gücün el değiştirmesiyle burjuva ve aristokrasi arasındaki intikam ateşi alevlenir ve Fransa kanlı bir gösterinin sahnesi olur. Olaylar Dr. Manette, kızı Lucia ve kızının eşi Charles Darney çevresinde gelişir.  İntikamla yanıp tutuşan Defargeler, ailesinin hatalarını düzeltmeye çalışan ve suçsuz yere cezaya çarptırılan Charles, yine suçsuz yere hapis yatan Dr. Manette, bu acılarla baş başa kalan Lucia ve tabii ki insanları tek hamleyle hayattan koparan giyotinler... Aa pardon fedakârlığın vücut bulmuş hâli Sydney Carton'u unutmuşum Bu hikâyede yanan bence Carton oldu, ona bir miktar üzülmüş olabilirim. Tüüm bunlar dışında -çok fazla abartmamakla beraber- anlattığı dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmasıyla güzel bir kitaptı dostlarım.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,6bin okunma
Bende çok beğenemedim uzun sürede bitiremedim hatta sıkıldım biraz yinede fena degil