···Okunma: 24 Kasım 2024 23:02 Bir anda tüm hayatının rutin bir çizgide ilerlediğine ve çok sıkıcı olduğuna kanaat getiren Standish, eşi ve iki çocuğunu bırakıp bir yolculuğa çıkar. Dönecektir elbette, sadece biraz yalnız kalmaya, kendini dinlemeye ihtiyacı vardır. Yolculuk ona iyi gelir, kendisini yaşam coşkusuyla dolu hissetmeye başlar. Öyle iyi hissediyordur ki doğada var olan her şey mucize gibi görünür, gün doğumlarını ve gün batımlarını izlemeye bayılır, güneşin denizi ve bulutları boyadığı renklere hayran olur. Gün doğumunu izlemek istediği bir sabah vakti gemi çalışanlarının çöp döktüğü tarafa gider, yere bulaşan yağa basarak kayar ve denize düşer. Seslenmek aklına gelene kadar bir süre kalakalır suyun içinde. Seslendiğinde ise gemi uzaklaşmıştır. Standish, beyefendi olmanın her şeyden önemli olduğu anlayışıyla yetiştirilmiştir. Denize ilk düştüğünde hissettiği şey korku değil utançtır mesela. Onun gibi birinin böyle aptalca bir hata yapmasını utanılacak bir durum olarak tanımlar. Seslendiğinde bağıramaz zira ailesi onu bağırmadan konuşacağı biçimde yetiştirmiştir, bağırmak kabalıktır. Bu yüzden nasıl bağırılacağını bile bilmez Standish. Gemi uzaklaştıkça onun kah umut kah umutsuzluk arasında seyreden düşüncelerini okuruz.
Standish umutludur çünkü gemide herkesle iyi arkadaş olmuştur, onların hayatında ufak da olsa bir yer kapladığını düşünür ve mutlaka onlardan birinin, yokluğunu fark edeceğini, geminin dönüp kendisini arayacağını düşünür. Oysa gemide o sabah işler rutin dışına çıkmıştır. Kimse akşama kadar fark etmez onun yokluğunu. Standish herkesin kendi dünyasının merkezi olduğu ve aslında kimsenin kimseye pek o kadar dikkat etmediği bilgisinden mahrum bir şekilde, hiçbir şeyin yokluğunu çekmeden büyümüş biridir. Rahat bir yaşama doğmuş ve öyle büyümüştür. "Doğanın yöntemi buydu, size dünyadaki savaşlarınızda kullanacağınız belli özellikler bahşediyordu, siz ise onlarla ya batıyor ya yüzüyordunuz. Bazılarının kas gücü, bazılarının zekası, bazılarının hızı, bazılarının dayanıklılığı vardı." diye düşünür ve ne yazık ki Standish kendisini kurtaracak donanımlara sahip değildir.
Gemiden Düşen Adam çok kısa olmasına rağmen çok etkileyici bir metin. Çok ama çok severek okudum. Şiddetle tavsiye diyorum.