2024 61. kitabı
Bana ölmeyi öğretmişlerdi ama yaşamayı bilmiyordum, onu öğretme gereği duymadılar” Selam arkadaşlar , bugün sizlere hikayesini bilmeliyim ama okuduktan sonra kesinlikle hayatına ve yaşadıklarına çok üzüldüğüm bir kitabın yorumuyla geliyorum. Madame butterfly. Kesinlikle üzücü bir hikayesi var şimdiden söyleyeyim . Aslında karakterimiz edebiyattan çok daha fazla opera operalarıyla bilinen bir karakter. Kitabımızda Madame butterfly ile japon bir beyefendi ve Leydi’nin hikayesini okuyoruz. Dokuzuncu yüzyılın doğu ve batı çatışmasını biz okurlara sunan gerçek bir hikaye. Aslında o zamanlar japon kadınlar ve subaylar arasındaki evliliklerin çok yaygın olduğu bir dönem, geyşa olan Ço ço san ve astsubay olan Benjamin Franklin evlenmiştir lakin bu evlilik aileler tarafından çok farklı karşılanır. Ço ço san yani Madame butterly eşi tarafından ailesiyle konuşmaktan men edilir. Madame butterfly seviyordur kocasını ve ona sağladığı gerekçeleri de biliyordur. Eşi bir gün görev için gittikten sonra aradan geçen zaman ile eşini bekler. Aslında ona sürekli eşinin gelmeyeceği söylense de o sabırla elinde çocuğuyla eşini bekler. Zaman geçer ve eşi bir gün çıka gelir lakin bu kaçan zamanda da aslında neler olmuştur, peki bekledigine değmiş midir? Aslında bu hikâyede yanan ve üzülen madame butterfly. Başkası değil. İstemeden bir evlilik yapmış sonrasında kocasını görev için uzaklara yollamış kocasının ona asla ve asla terk etmeyeceğini düşünerek onu beklemiş bir kadının trajik öyküsü. Açıkçası karakterimizin hayatını bilmiyordum duyuyordum ama sadece ismen bildiğim bir karakterdi. İyi ki okumuşum dediğim bir kitap oldu. Hem hayatını öğrendim birtık üzülsemde benim için güzel bir bilgi oldu diyebilirim. Eğer siz de merak ediyor ve okumak isterseniz size de tavsiye ederim
2024 Okuma Raporları
Madam ButterflyJohn Luther Long · Fihrist Kitap · 202437 okunma