Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 21 Kasım 2024 13:04 Vejetaryen, bir gece gördüğü rüya yüzünden hayvansal gıda tüketmeyi tamamen bırakmayı kafaya koyan Yeonghye'nin ailesiyle bağının gevşeyip kopması ve ardından başına gelenlerin birbiriyle bağlantılı ama üç ayrı öyküymüşçesine ele alındığı bir eser. Bu bölümlerin hiçbiri olayın baş karakteri Yeonghye'nin ağzından yazılmamış; ilk bölüm karısına sevgi ya da saygısı olmadığı kelimeleri seçişinden bile belli olan ilgisiz kocasının, ikinci bölüm kendini sanata adadığına ikna etmiş bir şekilde ailesini ihmal eden eniştesi yani ablasının kocasının, son bölüm ise ablasının ağzından yazılmış.
Yeonghye, hikayede sözü geçen tüm erkeklerden şiddetin farklı bir formuna maruz kalmış bir kadın. Bu yoğun şiddet sarmalının Yeonghye'de yarattığı etkiyi çevresindekilerin Yeonghye'yi gözlemleyip yaptığı yorumlardan, Yeonghye'nin ettiği birkaç kelime laftan çıkarmaya çalışıyoruz çünkü kendi ağzından anlattığı bir paragraf bile yok. Bu, Kang'ın Kore'deki ataerkil düzende kadının nasıl aile içinde sindirilip yok edildiğinin göstergesi. Vejetaryenlik, Kang tarafından Yeonghye'nin bireyselliğinin ne denli yok edildiğini ortaya koyabilmek için kullanılmış bir araç gibi. Ne eşi ne ailesi bu karara saygı duyuyor, onu kararından vazgeçirmek için her şeyi yapıyorlar hatta bu yüzden vahşileşip ona zarar verme noktasına kadar gidiyorlar bu yüzden de Yeonghye'nin kararına daha da bağlanmasına hatta bu kararın hastalık seviyesine ulaşmasına neden oluyorlar. Yeonghye'yi bu süreçte en iyi anlayan, ona en çok merhamet duyan kişi kendisi de duygusal şiddet mağduru olan ablası. Ablası ona gerçek anlamda yardım etmek isteyen tek kişi. Çünkü kendisi de Yeonghye gibi aile içinde bastırılmış, ezilmiş bir kadın, yani onu en iyi anlayabilecek kişi. Kitap ilk kelimelerinden beni yakaladı ve çok etkiledi. İçimde uyandırdığı duyguları ve düşünceleri toparlamak ve bir inceleme yazmak için zamana ihtiyacım oldu. Beni Han Kang'ın diğer kitaplarını da yavaşça ve özümseyerek okumak için heyecanlandırdı. Sıradışı ve çok çarpıcı bir deneyimdi.