Han Kang
2016 Uluslararası Man Booker Ödülü 2016'nın En İyi Kitapları Seçkisi (New York Times Book Review, Entertainment Weekly, Publishers Weekly, Time, Buzzfeed, Bookpage, Huffington Post) Rüyalar başlamadan önce Yonğhe ve kocasının hayatları gayet sıradandı. Evliliğin tekdüzeliğinde normal bir yaşam sürerlerken, Yonğhe rüyalar görmeye başladı ve vejetaryen olmaya karar verdi. Evdeki tüm etleri bir torbaya doldurdu. Kalamarları. Yumurtaları. O hafta kocası, iş yerine ilk kez ütüsüz bir gömlekle gitti. Bu, korkunç değişimin başlangıcıydı. Han Kang bizleri cinselliği, şiddeti, ilişkilerimizi ve saplantılarımızı sorgulayacağımız rahatsız edici bir yolculuğa çıkarıyor. "Derinize nüfuz edecek ürkütücü bir evrenselliğe sahip." -Laura Miller- "Kang, insan beyninin ve bedeninin dayanabileceği sınırları ve vahşetin en uç biçimlerinde bile görülebilen tuhaf güzellikleri araştırıyor." -Entertainment Weekly-
160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2 Şubat 2016

9/10 puan verdi
Yonğhe isimli genç bir kadın gördüğü bir rüya sonrasında vejetaryen olmaya karar veriyor. Evdeki tüm etleri çöpe atıyor. Et yememeyle başlayan bu süreç; Yonğhe'nin zamanla hiçbir şey yememesi, uyumaması ve konuşmaması şeklinde ilerliyor. Kitap Vejetaryen, Moğol Lekesi ve Alev Ağacı başlıklı üç bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her birinde
Yüzleş - sorgula - özeleştir
2024 Nobel Edebiyat Ödülü nü alınca yazarın adını duydum. Man Booker Ödülü aldığı kitapla tanışmak istedim kendisiyle. 3 öykü barındıran bir kitap değil de 3 farklı yazar okumuşum hissine kapıldım. Kullandığı dil yazdığı öyküyle şekil alan yazarları çok başarılı buluyorum bana hissettirdikleri okuma keyfi anlamında. Sert bir anlatımla başlayan kitap sorgulatırken hayatı , ikinci öyküde masalsı bir tarza bürünüyor. Hayal gücüne bırakıp okuyucuyu son öyküde yüzleşmeler ile kendi hayatımızı, en azından önemli dönüş noktalarını yeniden düşünmeye sevkediyor. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar...
10/10 puan verdi
Şiddet nerede başlar, şiddete tepki nerede başlar... Hangisi daha çok şiddet içerir; fiziksel şiddet mi, duygusal şiddet mi yoksa tüm bunları görmezden gelerek kişinin kendine uyguladığı şiddet mi? Vejetaryen sert, Moğol Lekesi estetik, Alev Ağacı ise naif bir özeleştiri hikayesi... Rüyalarla başlayan şiddetin dışa vurumunu doğaya dönerek iyileştirmeye çalışan genç bir kadın! Usul usul hissedilen yoğun bir şiddet var hikayelerde. Şiddetin insanda yaratabileceği travmayı, şiddeti görenin en yakın şahidinin bile idrak edemeyeceği şekilde bir hayatı reddediş var, sessiz sessiz kaçış yolları arayan genç bir kadın var hikaye(ler)de. Moğol Lekesi bölümündeki estetiği çok beğendim. Tam bir sanat filmi tadında... Sade ve göz alıcıydı tüm hikayeler
Puan vermedi
Vejetaryen, Moğol Lekesi ve Alev Ağacı başlıklarından oluşan bu öykü dizisi birleşerek ürkütücü bir romana dönüşmüş. Özünde de bir dönüşüm hikayesi. Şiddetli sarsıcı bir dönüşüm. Yazar; güzelliğin ve dehşetin aynı evrende buluşmasının olası sonuçlarını tartışmaya açması yönüyle bir rahatsızlık yaratıyor. Bir canlının başka bir canlıya dönüşmeyi arzulaması yazarın aradığı masumiyetin ifadesi midir tartışıladursun, insan beyninin dayanma sınırlarını görmek açısından değişik bir yolculuk yaşattığı muhakkak. Okuru; ana karakter Yonğhe ve ablasının erkek hegemonyasının açtığı yaralara çözüm arayışlarındaki farklılıkların temeline odaklıyor ve diplerde bir yerde normal yaşam anlayışını yeniden sorgulatıyor. Eser; Kore ataerkilliğinin sınırlarında evlilik, aile,çocukluk, şiddet ve kaçış üzerine yaprak yaprak açılıyor. Meraklısına...Keyifle okuyun,esen kalın.
9/10 puan verdi
Yaşamak denilen şey çok tuhaf...
2024NobelEdebiyatÖdüllüYazar* ~~~Mutluluğun ve doğallığın ortadan kalktığı çokça zaman. Elinden gelenin en iyisini yaparak, sabır ve özveri göstererek devam eden zaman~~~ "Tarihi travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" için 2024NobelEdebiyatÖdülü'ne layık görülen
ın
Han Kang
Han Kang (Korece: 한강, d. 27 Kasım 1970, Gwangju), Güney Koreli yazar. Suyuri'de büyüdükten sonra Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi.1993 yılında Edebiyat ve Toplum (mungakgwa sahoe) dergisinde yayınladığı beş şiir ile edebi çıkışını şair
8/10 puan verdi
Kitap üç bölümden oluşuyor.Adından ve kitabın arka kapağından da anlaşılacağı gibi birdenbire vejetaryen olmaya karar veren bir kadının-Yonghe- ekseninde dönen olaylar anlatılıyor.Birinci bölümde kadının kocası,ikinci bölümde ablasının kocası ve üçüncü bölümde ablası ile yaşadıkları ve onların gözünden yaşananlar.. Yonghe hayatı boyunca edilgen olmuş bir kadın.Babasından gördüğü fiziksel ve eşinden gördüğü ruhsal şiddete hep sessizce boyun eğmiş.Hayatındaki kişiler onun değişimiyle birlikte kendilerini de sorguluyorlar.Dışa vurulamayan şiddet,bastırılmış cinsellik,sorgulamadan yaşanan hayat.. Yonghe nin yaşadığı kırılma, fay hattı gibi yanındakilerde de -duyarlı olan,kapanmamış yarası bulunan kişilerde diyelim- kırılmalara yol açıyor.Han Kang aslında üç uzun öykü tadında bir roman yazmış.Hızlı okunan hem sürükleyici hem rahatsız edici bir kitap.Birşeyleri sorgulamanıza da yol açabilir, öfkelenmenize de.. Güney Kore'li bir kadın yazarın kaleminden çıkan bu kitabı bitirdiğinizde kadınların her ülkede aynı tarz şiddete, umursamazlığa maruz kaldığını görüyorsunuz.Han Kang'ın dilimize çevrilen ilk romanı diye biliyorum.Ancak başka kitabı da çıkarsa okumayı düşünüyorum.Hem konu hem yazım şekli olarak iyi bir anlatımı var.
158 syf.
9/10 puan verdi
Okurlar sözüm size!... Hikayemi hiç hafife almayın,basitleştirmeyin altında yatan asıl sebepleri görmezden gelmeyin... Çok ama çok büyük travma var,eş olmanın,kız çocuk olmanın,evli kadın olmanın zorluklarını anlamaya çalışmanızı tavsiye ederim. Nasıl mı? Her şey bir rüya ile başladı ve bilinçaltımda yaşadıklarım bütün çocukluğumda ki acılarım,reddetmelerim baş gösterdi. Bu gördüğüm rüya,her uykuya yattığımda ki beni bulan kabuslarım tesadüf değildi.Hepsinin bir sebebi vardı. Bir insan neden içine kapanık,pasif olabilir ki.Konuşmayı sevmeyen,sürekli düşünen bir karakterin iç dünyasını hiç kimse bilemez. Benim tek gayem özgür olmaktı.Bir ağaç gibi,çiçek gibi sadece suyla yaşayan,yağmur suyuyla beslenen toprakla beslenen... Ve sonunda toprağa giden bir beden... Hayvan olmayı değil ben bitki olmayı seçtim.Huzuru onlarda buldum çünkü... Sevgiler.
7/10 puan verdi
İlk not: Okunması gerekir mi? Bence hayır. Okunsa olur mu? Elbette. Ne zaman okunmalı? İlginiz Kore edebiyatına kaydığında veya yeni bir şeyler arayışına girdiğiniz zaman. Kitabımız, Yonğhe isimli karakterimizin bir rüya görmesi sonucu vejetaryen bir hayata geçişini ve bu süreçte ailesi ile yaşadıkları, kendisinde meydana gelen değişimleri ve et
Puan vermedi
2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Han Kang’ın gerek ülkesinde gerek uluslararası ününü katlayan eseri Vejetaryen. Sarsıcı ve ürkütücü olmasının yanı sıra okuru sarıp sarmalayan bir yalın anlatıma sahip. Adından anlaşılacağı üzere bir anda vejetaryen olan bir kadının hem kendi dünyasında hem de çevresinde yaşanan tuhaf ve korkutucu değişimi konu

Han KangYazar · 4 kitap
Han Kang (Korece: 한강, d. 27 Kasım 1970, Gwangju), Güney Koreli yazar. Suyuri'de büyüdükten sonra Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. 1993 yılında Edebiyat ve Toplum (mungakgwa sahoe) dergisinde yayınladığı beş şiir ile edebi çıkışını şair olarak yaptı. Bir sonraki yıl Red Anchor isimli kitabı ile Shinmun Edebiyat Yarışması'nı kazanarak romancılık hayatına başladı. Kang, "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle 2024 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldü. Ödüller 1999 - “Baby Buddha” romanı ile Kültür Bakanlığı 2000 Bugünün Genç Sanatçı Ödülü, 2005 - “Mongol Spot” ile YiSang Edebiyat Ödülü, 2010 - Rüzgâr ile Dongri Edebiyat Ödülü, 2014 - İnsan Kardeşlerile Manhae Edebiyat Ödülü, 2016 - Vejetaryen ile Man Booker Uluslararası Ödülü, 2017 - Atti umani (Human Acts) İtalya'da Malaparte Ödülü 2024 - Nobel Edebiyat Ödülü Türkçeye çevrilen eserleri Yazarın dünya çapında en çok ses getiren, bir kadının et yemeyi bırakma kararıyla ve yıkıcı sonuçlarıyla ilgilenen romanı olan Vejetaryen (2016) ile Gwangju ayaklanmasını anlattığı romanı Çocuk Geliyor (2019) Göksel Türközü'nün çevirisi ile April Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.