Gizemli Kaw-djer
2024 56. kitabı
Sizlerle Alfa yayınları'ndan çıkan Jules Verne'nin Olağanüstü Yolculuklar serisinin yedinci kitabı Macellanyada'yı paylaşacağım. Baskısı, çevirisi ve karakalem çizimleriyle eşsiz bir macera. Yazarın bilime olan merakını romanlarıyla harmanlaması yazı alanında ayrı bir kategori oluşturuyor ve okurken büyük keyif alıyorsunuz. Kırk ikiye kadar gelen serinin yedinci kitabını okuyup biraz geç kaldığımı fark etsemde sorun yok, her seri de biraz yavaş gidiyorum böyle. Ne demişler geç olsun, güç olmasın. Hikâyeyegelirsek; roman Güney Amerika'nın uç kısmında, adalar topluluğunda yer alan Macellanya'nın Yeni Ada'sında yaşayan İrlandalı bir adamın bir yerliyi güçlü bir kaplanın pençesinden kurtarmasıyla başlıyor. Yaralı yerliyi Wallah Obasına götürmeyi kendine bir görev bilen bu adama yerliler velinimet anlamında Kaw-djer ismini vermiş. Öyle ki yardımsever bir doktor olması bu ismi sonuna kadar hak ettiğini bizlere kanıtlıyor. Tabi onun ünün böylesi yayılması Macellanya'yı pay etmeye çalışılan Şili ve Arjantin hükümetlerininde dikkatini çekiyor. Gözlerden uzak ve kimseye hesap vermeden, yanındaki yerli dostu ve oğluyla birlikte daha fazla kalamayacağını fark eden Kaw-djer için bu sefer Yeni Ada'dan Hoste Adasına bir serüven başlıyor. Onu bu kovalamacaya iten sebep ise hiçbir ülkeye ait olmayan bu adalar topluluğunun iki ülke arasında pay edilmesi. Ta ki Hoste Ada'sında yaşadıklarına kadar. Çünkü kader karşısına hiç düşünmeyeceği insanları çıkarıyor. Hoste Adası artık onun yeni evi. Peki sorunlar bitiyor mu? Tabi ki, hayır. Devamı, kitabın büyülü sayfalarında. Dipnot olarak; 18. yüzyılda biz farklı dertlerle uğraşırken özellikle Fransa ve İngiltere'nin pek çok adayı sömürgeleştirmesi de Jules Verne'nin eserlerinde değindiği bir detay. Hatta bu romanında İngiltere'nin sömürgeciliği abarttığını bile belirtiyor. Yazarın romanlarını çocuklarınızla okurken bu detayı aklınızda tutmanızı tavsiye ederim. Emin olun hiçbir kitap bir amaç gütmeden sırf yazmak için yazılmıyor. Jules Verne
Macellanya'daJules Verne · Alfa Yayınları · 2016309 okunma