Kendime Düşünceler
2024 133. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2024 22:36
Marcus Aurelius Roma'nın filozof imparatoru olarak bilinen aynı zamanda Stoacı felsefesinin en önemli temsilcilerinden biridir. Stoacılık insanları kontrol edebildikleri şeylere odaklanmaya kontrol edemediklerini ise kabullenmeye yönlendiren güçlü bir felsefedir. İmparator olarak Romalıların refahı için çalışan savaşlarla Roma'nın sınırlarını koruyan Marcus en büyük savaşını ise kendi iç dünyasında verdi. Yaşamının zorluklarıyla başa çıkarken kendine hakim olmak tüm dünyayı fethetmekten daha büyük bir başarıdır diyen bir bilgeydi. Marcus Aurelius yazdığı kendime düşünceler adlı eserinde insanların hayat ve ölüm hakkında bilgece düşünmesini öğütlemiş şunu söylemiştir. " İnsan yaşarken şerefli olmalı ölürken de huzur içinde gitmeli." Savaşı ve ölümü görmüş bu imparator bize hem içsel barışı hem de dışsal adaleti öğretiyor. Kendi hayatımıza bakarken kontrol edemediklerimizi kabullenip değiştirilebilecek şeylere odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor.
İnsan ve Duygular
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma