Puan vermedi·250 syf.····Okunma: 02 Aralık 2024 08:51 "Bu kitabı daha geniş bir zamanda tekrar okumayı çok isterim."
Kendime inceleme yazacağım gibi duruyor. Kitabı daha önce de okuduğumu biliyordum ama durup durup elime alıp bırakıyordum bu aralar. Sonra bir şey yazmış mıyım diye baktım ve bu incelememi buldum. Hala sağımı solumu işaretlediğim şekilde bulsam da biyografi-otobiyografi olayını halletmişim 2 yıl içinde. Aferin bana. Ütopya ve Distopya meselesini de tabii. Demek otuzlardan sonra halledeceğim meseleler de varmış...
Gerçekten de geniş geniş okudum. 5 gün ben ve bir kitap için geniş bir süre. Bu kez dünyadan soğumadım, demek ki önceliklerim değişmiş. Bana More'un Ütopya'sı o kadar şirin gelmedi . Çünkü iki yıl süresince hem benim hem dünyanın evrimi başka yönlere gitti. Şimdi dünya şöyle olsun böyle olsun demiyorum, bir yerde çocuklar eziyet görmesin yeter diyorum. Hayalimde bile böyle bir dünya olamıyor artık. Dünyanın ne kadar zalimleşebildiğini yaşadım gördüm. Allah'tan gelene bir şekilde sabrediliyor da insanların eliyle olunca çok ağır geliyormuş. Yoksa ben depremi yaşadıktan sonra Filistindeki çocuklara bu kadar üzülmezdim. İkisinde de aynı şeyleri hissettim. Tüm çocuklar benim gözümde eşit. Günahsız. Masum. Ne oldukları ya da ilerde neye dönüşeceklerini düşünmüyorum o an. Ama depremde gözüm görmedi ki gönlüm katlandı demek. Allah'a zulmediyor demedim. Yalnız Filistin'in çocuklarına yapılanları asla Allah'tan geliyor diye gözümü kapamayacağım. Burada çoğu kişinin aksini düşündüğümü biliyorum sadece tartışmaya girmiyorum boş yere. İyilik kötülük diye bir şey yok; insanların seçimleri var. Yaptıkları var, dönüştükleri canavarlar var. Sadece Filistin değil her yerde çocuklara zulmediliyor. Büyükler denen güruh bir şeyler çeviriyor ama faturası masum çocuklara kesiliyor. Bu her yerde böyle. Filistin'de feda olsun çocuğum diyor kadınlar. Başka yerde doğurduğunu çöpe atıyor başka bir kadın. Hep kadınlar değil ; erkekler de aynı şekilde canlı canlı bombaya çeviriyor çocuklarını ya da aydın bir erkek bu iğrenç dünyaya çocuk getirmesini istemediği için, ruhu olan canlı kanlı çocuğunu öldürüyor annesinin vucudunda. Fark etmez. Benim için ideolojisi ne olursa olsun fark etmez. Hepsi masum çocuklarını katlediyor. Bunlar doğru yöntemler değil. Bir insan kendisi için her şeyi düşünüp planlayabilir ama işin içinde bir çocuk bir bebek oalcaksa kesinlikle öfke ile hareket edemez. Etmemeli. Öfkede AKIL olmaz ! Bunları yaşarken , aa Ütopya mı süpermiş diyemedim.
More yine de döneminin çok üzerinde birisi , onu anladım. Bu kitabın güzel tarafı şu; Mine URGAN'ın bu kitaba incelemesi ve sonrasında tüm Ütopya ve Distopya eserlere şöyle bir değinilmesi. Devlet PLATON, Cesur Yeni Dünya ALDOUS HUXLEY,1984 GEORGE ORWELL, Mülksüzler URSULA K. LE GUIN, Fahrenheit 451 RAY BRADBURY, Otomatik Portakal ANTHONY BURGESS, Demir Ökçe JACK LONDON, Kadınlar Ülkesi C.P GİLMAN, Damızlık Kızın Öyküsü M. ATWOOD, Körlük J. SARAMAGO.... Bunlar okuduklarım. Büyük ihtimalle bu kitapta geçmeyenler de vardır. Düşünüyorum da Açlık Oyunları da Distopya. Kafka'nın Dava'sı da. Ya da Sineklerin Tanrısı. Bir sürü daha vardır.
Okumadıklarım arasında da en dikkatimi çeken bu ikisi oldu: Güneş Ülkesi CAMPENALLA,Yeni Atlantis FRANCİS BACON.
Daha evvelden yazılanlar Ütopya iken şimdilerde hep Distopya yazılması da her şeyi açıklıyor bence....
07.02.2022
Bazı şeyleri aklımda tutamıyorum. En azından basit bir yoldan. Bazı kelimeleri de. Mesela ben hâlâ sağımı solumu ilk anda direkt söyleyemiyorum. Gözümün önüne bizim evde abdest almayı öğrendiğim lavabo geliyor. Bir iki sn içinde oradan yönü çıkarıyorum. Biyografi ve otobiyografi kelimelerinin hangisinin kendi hayatını yazmak olduğunu ilk anda söyleyemiyorum. Onu nereden işaretlediğimi hiç yazmasam daha iyi. Bir de bu Ütopya Distopya var. Distopya kötü olan Ütopya iyi. Kesinlikle direkt söyleyebileceğim bir şey değil yine.
İnsan bazen bir kitabı okuduktan sonra her şeyden, yaşadığı dünyadan soğuyabiliyor. İşte bu o kitaplardan. Ne zamandır okuyacaktım. Kısmet Thomas More'un doğum gününeymiş. Kitap bir yana Mine URGAN'in yaptığı inceleme bir yana. Kitabı yeniden yazmış neredeyse. Bu kitabı daha geniş bir zamanda tekrar okumayı çok isterim. Tane tane. Kesinlikle yine geç kaldığım bir kitabı en yanlış ve verimsiz zamanda okudum. Yine de çok beğendim. Dünya'dan soğudum biraz daha. Yetmez mi? Asla kendim olamadığım bir dünyadan... Bir daha bu saatten sonra isterse kim doğarsa doğsun, okumuyorum. Resmen irademle savaş halindeyim. Bana da yazık. Zamannnn.
️
İyi ki doğmuş Thomas More.