Puan vermedi·335 syf.····Okunma: 22 Kasım 2024 19:11 Friedrich Nietzsche’nin Böyle Söyledi Zerdüşt eseri; felsefi derinliği, yoğun anlamlı metaforlarıyla hem bir başyapıt hem de uyuyan insanoğlunu uyandırma ve kendisine ulaştırma niteliğindedir. İnsanın mevcut düzene, ahlak kurallarına karşı çizilen sınırlar içinde kendi sınırlarına set koymasının eleştirildiği bu eserde Nietzsche, insanı kendi anlamını yaratmaya, potansiyelini keşfetmeye ve kendini aşmaya çağırır.
Zerdüşt isimli bir bilgenin düşünceleri üzerinden anlatılan bu kitap bize Nietzsche’nin önemli kavramlarını ifade eder. Üstinsan, Tanrı’nın ölümü, sürü ahlakı.. Kitapta geçen ve en beğendiğim metaforlardan olan köprü metaforuyla kitaptaki temel düşünceyi açıklamaya çalışırsam, Nietzsche insanı hayvan ile üstinsan arasındaki bir köprüye benzetir ve köprüyü bir varış noktası olarak değil geçiş noktası olarak görür. Hayvan sığ ve sürüyle hareket eden bir canlıyken üstinsan mevcut değerlerini aşan, anlamını yaratan bir bireydir. İnsan hayatı boyunca kendi potansiyelini keşfetmeli ve üstinsan olmak için kendini dönüştürmelidir.
Ağır bir dili olan Böyle Söyledi Zerdüşt, okurken beni yer yer zorlasa da Nietzsche’nin fikirlerini en net ve çarpıcı haliyle önümüze getirdiği için okumaktan ve okurken anlamlandırmaya çalışmaktan büyük bir zevk aldım. Hayata bakılmayan perspektiften bakmaya sizi iten Nietzsche, varoluş amacını sorgulayan, normların etkilerinden sıyrılarak kendini keşfetmek isteyen herkese eşsiz bir deneyim sunuyor.